Maradtak a kérdőjelek Pharaon beutazása körül

Szijjártó Péter válaszolt az ellenzéki kérdésekre, de dokumentumokat nem mutatott be most sem.

Buzna Viktor
2016. 11. 28. 12:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Obstruálni próbálta a Fidesz, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter teljes körű tájékoztatást adjon a parlament külügyi bizottságának Ghaith Pharaon szaúdi milliárdos vízumügyeiről. A kormánypárti többség ugyanis házrendi trükkel csökkentette az ellenzéki kérdések megválaszolására biztosított időkeretet, miután megszavazta, hogy a külügyminisztert elfoglaltságaira hivatkozva az együttes ülésen hallgassa meg a parlament külügyi és a gazdasági bizottsága. Bár a külügyi bizottság fideszes elnöke, Németh Zsolt két óra után lezárta volna az ülést, a külügyminiszter eleget tett az ellenzéki politikusok kérésének, és az időkeretet meghaladva reagált a kérdésekre. Felmerül ugyanakkor, hogy a félresikerült házrendi trükközés miatt végül a bizottság megsértette a házszabályt. Szijjártó mindenesetre így is elmulasztotta bemutatni az MSZP által múlt héten kért dokumentumokat, melyek fényt deríthetnek arra, hogy az Interpol és az FBI által is körözött Pharaon miként kaphatott a magyar hatóságoktól schengeni vízumot. A hivatalos papírok bemutatását azután indítványozták az ellenzékiek, hogy a bizottság kormánypárti politikusai a múlt heti ülésen szintén megakadályozták, hogy Szijjártó Péter beszámoljon az aggályos vízumkiadásról. Akkor a szocialista politikusok kérték a külügyminisztert: ha kérésük ellenére csak egy héttel később vitathatják meg a kérdést, Szijjártó készüljön fel dokumentumokkal is. Mivel erre nem került sor, a külügyminiszter csak felszínes tájékoztatást adott Pharaon beengedésének körülményeiről.

A vízumkiadás a jogszabályoknak megfelelően zajlott – mondta Szijjártó Péter beszámolójában. A miniszter szerint a vízumkérelem a bevándorlási hivatal és a schengeni országok közös nyilvántartásán is átment. Hozzátette ugyanakkor, Pharaon vízumkérelme a német hatóságoknak szemet szúrt. Németország konzultációt kért, majd jelezte, hogy kiadható a vízum – mondta a tárcavezető, a jelzés részleteiről nem adott részletesebb tájékoztatást.

Szijjártó magyarázatát nem fogadták el az ellenzéki képviselők, mint mondták, a vízum kiadásában a magyar hatóságoknak közvetlen felelősségük van. Ki vállalja ezért a politikai felelősséget? – tette fel a kérdést Demeter Márta, a bizottság szocialista tagja. Szelényi Zsuzsanna, az Együtt politikusa megjegyezte: ha a külügyi minisztérium valóban nem tudta azonosítani Pharaont, az katasztrófa, ha pedig annak ellenére engedték be, az gyalázatos. Gyöngyösi Márton, a Jobbik külügyi szakpolitikusa jelezte: Pharaon nem turistavízummal érkezett, hanem számos vállalatot alapított, és többek között Orbán Viktor miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal üzletel.

„Magyarország 319 989 vízumot vízumot adott ki, önök pedig egyet kérnek rajtam számon” – reagált az ellenzéki felvetésekre Szijjártó. Hozzátette, ő csak a vízum kiadásáról tud beszámolni. „Ghaith Pharaon 2014 és 2015 októbere között rendelkezett vízummal, arról, hogy közben mit csinált Magyarországon, nem tudok” – folytatta a tárcavezető. Válaszában elismételte: a nemzetközi körözési listát rögzítő hivatalos rendszerben Pharaon vízumkérelme nem jelzett találatot, s a német hatóságok visszavonták az ügyben küldött jelzést.

Az ülésen szó esett a külügy által felügyelt Magyar Nemzeti Kereskedőház viszontagságos ügyeiről is. Ezzel kapcsolatban a miniszter elmondta: a cégeket nem ő vezeti, ezért hatástanulmányokról sem tud. Képviselők ugyanis a kereskedőházak fenntartásának indokoltságát kérték számon Szijjártón, mondván, a szervezet elsősorban a Fidelitas tagságának teremt jól fizető álláslehetőségeket. A tárcavezető azt mondta, a kereskedőházak közszolgáltatást nyújtanak magyar vállalkozásoknak, hogy növelhessék jelenlétüket a külföldi piacokon. Szijjártó Péter szerint a minisztérium statisztikái szerint ez sikerült is, hiszen a magyar export évről évre nő. [Igaz, a kis- és középvállalatok részesedését nem sikerült érdemben növelni a kivitelben, noha eredetileg ez lett volna a cél – a szerk.]

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.