Rendőrségi nyomozás az ORÖ-nél

Jegyzőkönyvet hamisíthattak a roma önkormányzatnál. Tétlenkedik a kormányhivatal.

Horváth Csaba László
2016. 11. 19. 5:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közokirat-hamisítás gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Budapesti Rendőr-főkapitányság az Országos Roma Önkormányzatnál a szervezet májusi, rendkívüli közgyűlésén történtek miatt – értesült a Magyar Nemzet. A kihelyezett kisvárdai ülés után Lakatos Oszkár és Vajda László roma politikusok fordultak a rendőrséghez, állításuk szerint ugyanis a közgyűlésről készült hivatalos jegyzőkönyv nem egyezik azzal, ami valójában elhangzott az ülésen, amelyről egyébként hangfelvétel is készült.

Ráadásul a képviselők szerint a jegyzőkönyv megírására az ORÖ egyik olyan alkalmazottját utasította a szervezet, aki részt sem vett a május 25-én tartott közgyűlésen. Erről – büntetőjogi felelőssége tudatában – írásban is nyilatkozott az ORÖ azóta már elbocsátott munkatársa. A tanúk előtt tett nyilatkozatot a képviselők lapunknak is eljuttatták. Ebben az egykori alkalmazott azt állítja, hogy mivel nem vett részt a kihelyezett ülésen, ellenvetéssel élt a jegyzőkönyv megírása ellen. Azonban nyomást gyakoroltak rá, s állítása szerint azzal fenyegették meg, hogy ha nem végzi el a feladatot, nem tartják fenn tovább megbízásos jogviszonyát, ezért végül vállalta a munkát. Hozzátette, a jegyzőkönyvet nem a saját hivatali számítógépén kellett elkészítenie, a leírt szöveg további sorsáról pedig nem tájékoztatták. Mindezek ellenére az ORÖ június végén szerződést bontott vele.

A jegyzőkönyvvel a roma szervezet törvényességi felügyeletét ellátó Budapest Főváros Kormányhivatalának is problémája akadt. Igaz, nem tartalmi kifogást emeltek. A hivatal lapunknak adott tájékoztatása szerint az Országos Roma Önkormányzat a májusi üléséről készült jegyzőkönyvet nem terjesztette fel a törvényi határidőn belül. Mint írták, emiatt törvényességi felhívást bocsátottak ki a jogsértő mulasztás megszüntetésére, amelynek eredményeként a felhívásban meghatározott határidőn belül a szervezet megküldte a jegyzőkönyvet a kormányhivatalnak. Figyelemre méltó, hogy a hivatal válasza szerint a jegyzőkönyv valóságtartalmát nem is vizsgálhatják, ugyanis közokiratnak minősül, így tartalmát a kormányhivatalnak „el kell fogadnia”.

Ugyanakkor a lapunk birtokába került hangfelvétel szerint a kormányhivatal igenis vizsgálta a jegyzőkönyv tartalmát, illetve az ülésen rögzített hangfelvételt, és arra jutott, hogy a kettő nem egyezik meg. A hivatal munkatársa mindezt telefonon erősítette meg a roma politikusoknak, és – tájékoztatása szerint – a főnökeinek is megmondta.

Mindezek ellenére nem a kormányhivatal, hanem a roma önkormányzat képviselői tettek feljelentést közokirat-hamisítás miatt. De erősen megkérdőjelezi a kormányhivatal vezetésének szavahihetőségét az is, hogy kérdésünkre tagadták, hogy bármely minisztériummal egyeztetnének a kisebbségi szervezetnél folytatott vizsgálatok esetében. Ám a birtokunkba került felvételeken elhangzik, hogy az Emberi Erőforrások Miniszté­riuma és a Belügyminisztérium mellett a Miniszterelnökséggel is egyeztetett a hivatal az ORÖ-t érintő kérdésekben.

A fideszes György István kormánymegbízott által vezetett hivatal nem először bánik kesztyűs kézzel a roma önkormányzattal. Az állami szervezet tavaly márciusban jelentette, hogy törvényességi, felügyeleti vizsgálatot kezdeményezett a cigány önkormányzat 2011 és 2014 közti működésével összefüggésben. Vagyis azt az időszakot vizsgálják, amikor Farkas Flórián – jelenleg miniszerelnöki biztos – vezette a roma önkormányzatot. A hivatal azonban nem sieti el az eljárást. Mint megtudtuk, a vizsgálat máig sem zárult le, noha csaknem két éve kezdődött.

Bár a miniszterelnöki biztos hivatalosan nem kötődik a roma önkormányzathoz, időről időre felmerül, hogy valójában ő irányítja a szervezetet a háttérből. Ezt támasztja alá az a levél is, amelyet Balogh János ORÖ-elnök megbízásából küldött a szervezet Farkas Flóriánnak. A levél a szóban forgó kisvárdai közgyűlésről készült, vélhetően hiányos jegyzőkönyvet tartalmazta.

A humántárca, a Belügyminisztérium és a Miniszterelnökség is egyeztetett a fővárosi kormányhivatallal

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.