Ajánlatok a Népszabadság újságíróinak

A megújulás előtt álló Népszava 15-20 emberrel is tárgyalásokat folytat.

Munkatársunktól
2016. 12. 10. 10:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eldőlni látszik az október elején bezárt Népszabadság sorsa, a korábbi tervekkel ellentétben ugyanis már biztos, hogy nem sikerül egyben tartani az újságírói gárdát. Murányi András, a lap utolsó főszerkesztője azt már korábban bejelentette, hogy nem sikerült befektetőt találniuk, így csak arra van lehetőség, hogy a lap korábbi munkavállalóinak egy nagyobb csoportja máshol folytassa munkáját. Információink szerint az újságírók több médiummal is tárgyalnak. Több sajtóorgánum is olyan ajánlatot tett az újságíróknak, hogy a kollégák nagyobb csoportját is alkalmazná.

Megtudtuk, hogy a megújulás előtt álló Népszava 15-20 emberrel is tárgyalásokat folytat. Az egyeztetések nem csoportosan, hanem külön-külön zajlanak, így az majd csak később derül ki, hogy a bezárt lap alkalmazottai közül hányan kerülnek majd át a Népszavához. November elején távozott egyébként Murányi Marcell, a Népszabadság korábbi főszerkesztője is a Mediaworkstől, ő korábban tanácsadóként dolgozott a cégnél.

A HVG csütörtöki információi szerint a médiahatóság bejegyezte a Népszava kiadói jogainak megváltozását, vagyis azt, hogy a budapesti székhelyű XXI. Század Média Kft.-hez került a lap megjelentetésének joga a korábbi Népszava Lapkiadó Kft.-től. Ennek a cégnek az újonnan bejegyzett és máig tisztázatlan tulajdonosi hátterű, liechtensteini XXI Century Invest AG válik az anyavállalatává. A Népszava mellett a liechtensteini céghez került a Geomédia-csoport médiaportfóliója is, köztük olyan lapokkal, mint a Szabad Föld és a Vasárnapi Hírek.

Úgy tudjuk, a Népszava jelenlegi alkalmazottai ígéretet kaptak arra, hogy mindenkit átvesz az új tulajdonos, így amíg az új struktúra ki nem alakul, mindenki megtarthatja az állását, ráadásul a jelenlegi pozíciójával és fizetésével. A Népszaván belül azonban sokan aggódnak amiatt, hogy mi lesz velük az integrálódás után. Az összevont szerkesztőségben nagyjából 40 fő dolgozhat, azaz nem biztos, hogy hosszú távon is megmarad majd mindenkinek a munkája.

A Népszabadság korábbi tulajdonosa, Heinrich Pecina tulajdonában lévő Vienna Capital Partners magyarországi leánycége eladta a Takarékbank Zrt.-nek az FHB Jelzálogbank Nyrt.-ben lévő, 24 százalékos részesedését. Ezzel gyakorlatilag megszűnt Heinrich Pecinának, a Népszabadságot kiadó Mediaworks korábbi tulajdonosának az utolsó érdekeltsége is Magyarországon. A 66 éves üzletember októberben felvásárolta a több vidéki lapot is kiadó Pannon Lapok nevű kiadót, majd néhány héttel később eladta az egész Mediaworksöt a Mészáros Lőrinchez köthető Opimus Pressnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.