Egyelőre felemás a bölcsődei dolgozók öröme

Csak tizenegy hónapra kapták meg a pluszpénzt.

Hutter Marianna
2016. 12. 17. 16:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örömteli, hogy minden bölcsődei szakdolgozónak emelkedik a fizetése jövőre, ugyanakkor felemás érzés is, mert ez még mindig nem alapbér-növekedést jelent – így reagált lapunk megkeresésére Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) vezetője azzal kapcsolatban, hogy jövőre 11 hónapon át kapnak bölcsődei pótlékot fizetésük mellé a középfokú végzettségű dolgozók. A pótlék finanszírozásáról szóló előterjesztés a múlt héten került fel az Emberi Erőforrások Minisztériumának honlapjára, amely alapján az érintettek jövő év januárjától novemberéig kapnak majd pluszjuttatást.

Mint a szakszervezeti vezető elmondta, mivel nemcsak a pótlék jár majd a dolgozóknak, de nagy arányban emelkedik a minimálbér, illetve a garantált bérminimum is, „a kettő összege már nem lesz olyan rossz a kezdeti viszonyokhoz képest”. A gyakorlatban ez azt jelenti a BDDSZ számításai szerint, hogy a garantáltbérminimum-emelés és a bölcsődei pótlék átlagosan nettó 24-36 ezer forintos többletet hoz majd a szakembereknek attól függően, hogy milyen fizetési osztályba sorolták őket, és hány évet töltöttek el a pályán. Így egy középfokú végzettséggel rendelkező bölcsődei kisgyermeknevelő átlagosan nettó 127-143 ezer forintot vihet haza havonta 2017-ben.

Ugyanakkor Szűcs Viktória úgy látja, arra lenne szükség, hogy beépítsék a pótlék összegét az alapbérbe, hiszen a pótlék nem képezi minden mozgóbér számítását. Ez azt jelenti, hogy például az alapbérből vezetik le, mekkora legyen egy délutános munkavégzésért járó műszakpótlék, a további szakképesítésért járó illetménynövekedés, vagy a jubileumi jutalom. De az is megoldás lehetne, ha a mindenkori bruttó illetmény lenne a mozgóbérek számítási alapja. Mindenesetre az, hogy ezt az új pótlékot nem építik az alapbérbe, rövid és hosszú távon is hátrányos a dolgozóknak.

A BDDSZ elnöke arról is beszélt, hogy a bölcsődei pótlék 1,5 milliárd forintos fedezetének már be kell épülnie a 2018. évi béralapba. Hangsúlyozta, hogy leginkább az segítené az összesen mintegy 11 ezer bölcsődei dolgozó helyzetét, ha a bérüket egyetlen bérrendszerben állapítanák meg, nem pedig a 2017-től alkalmazandó háromban. Jövő évtől ugyanis igen bonyolult lesz a helyzet: másként számolják a diplomával rendelkező, a középfokú végzettségű kisgyermeknevelők, illetve az úgynevezett nem ágazatspecifikus munkakörben dolgozók (például adminisztrációs munkatársak vagy az élelmezésvezetők, szakácsok, egyéb kisegítő dolgozók) bérét is. Ez megnehezíti azt is, hogy maguk a dolgozók eligazodjanak a szabályokban, amikor leellenőrzik, jól számolták-e ki, mennyi fizetés jár nekik.

Kérdésünkre, mely szerint segítséget jelentene-e a szociáliséletpálya-modell bevezetése, Szűcs Viktória azt mondta: miután a kormány kettéválasztotta a szociális ágazatot szociálisra és bölcsődeire, most nem tudni, hogy a jövőbeli szociáliséletpálya-modellbe beletartoznának-e a bölcsődei dolgozók. Jelenleg a felsőfokú végzettséggel rendelkező kisgyermeknevelőkre a pedagóguséletpálya-modell által meghatározott fizetés vonatkozik, így a BDDSZ szerint fontos lenne, hogy állami segítséggel elérhető legyen a diplomás képzés minél több középfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelő számára is. Ez már csak azért is illene jobban az ágazat profiljába, mert a bölcsődék falai között nem szociális munka folyik, hanem nevelő-gondozó tevékenység.

„Végső soron mindegy, hogy bérrendezésnek vagy életpályamodellnek hívjuk, ez jórészt csak elnevezés kérdése, a dolgozók azt várják, hogy a tisztességes munkájukért tisztességes fizetést kapjanak mindenkor és minden munkakörben” – tette hozzá. A szakszervezeti vezető a legkívánatosabbnak azt említette, ha „visszaállna a régi rend, amelyben az alapbér ténylegesen elismeri az iskolai végzettséget és a pályán eltöltött éveket olyan logikával, amilyennel a közalkalmazotti bértáblának működnie kellene”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.