Elhunyt Megyesi Gusztáv

A publicistát 66 éves korában, hosszan tartó, súlyos betegség után érte a halál.

MNO
2016. 12. 18. 9:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Élet és Irodalom Facebook-oldalán közölte: hosszan tartó, türelemmel és méltósággal viselt, súlyos betegség után elhunyt Megyesi Gusztáv. A publicista egy év megszakítással harmincegy évig volt a lap munkatársa különböző beosztásokban, 1992 és 1993 között főszerkesztőként dolgozott. Hatvanhat éves volt.

Mint írják: ha van ÉS-stílus és szemlélet, akkor Megyesi egyik legmarkánsabb képviselője volt: a világra nyitott, szociálisan érzékeny. Néhány évig a Holmi szerkesztőbizottsági tagja, publikált a régi Magyar Hírlapban és megszüntetéséig a Népszabadságban, a Hócipő szatirikus kéthetilap vezető publicistája volt. Gazdag pályafutása során számos kötete jelent meg, legutóbb, már betegsége idején a Roló alatt című válogatás. 1990-ben Táncsics Mihály-díjat, 1991-ben Pulitzer-emlékdíjat, 2001-ben Karinthy-gyűrűt kapott.

Az Élet és Irodalom Megyesi Gusztávot saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Megyesi a rendszerváltás előtt dolgozott mosodai alkalmazottként, és volt a Fényszóró című üzemi lap munkatársa is. 1979 és 1981 között a Magyar Távirati Iroda tudósítója volt, 1981 és 1985 között pedig a Magyar Ifjúságnál dolgozott. Az Élet és Irodalom 1985-től alkalmazta. A kőtörő ember című publicisztikakötetéhez az előszót a szintén idén elhunyt Esterházy Péter írta. Kovács Zoltánnal közös könyvben jelentek meg nyolcvanas évekbeli irodalmi riportjai 2002-ben.

Megyesi utolsó vezércikke az ÉS két héttel ezelőtti, december 2-ai számában jelent meg. Akkor Rendszerhiba címmel a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház mosdójában több nap után felfedezett holttestről írt. Így fogalmazta meg saját tapasztalatait is az eset kapcsán:

„Sokkal inkább felhívjuk a figyelmet arra, hogy az eset óta megszólaltatott többtucatnyi egészségügyi szakember egyike se felejtette el megjegyezni, hogy nem is annyira a kórház a hibás, sokkal inkább rendszerhibáról van szó. Nem az igazgató főorvos, a főnővér, a főtakarító a felelős, hanem a rendszer hozza ki magából az efféle történteket, olcsó dolog tehát pont a Dél-pestin elverni a port. Ez jó. Ez a rendszerhiba tetszik. Ha úgy vesszük, voltaképpen az egész életünk egy nagy rendszerhiba, melynek nem látni a kimenetét.

Mi magunk igen szerencsés csillagzat alatt születtünk: az elmúlt hónapokban több kórház vendégszeretetét is élvezhettük, s mondhatjuk, már kórházi felvételünk első napja rendszerhibákat mutatott. Az ország egyik legjobb kórházában nem volt két egyformán működő lázmérő, előfordult, hogy az egyik 37,3-at, a másik 37,6-ot mutatott, de midőn egyszerre dugtuk be ugyanazt a két mérőt a bal hónaljunkba, még nagyobb különbségeket mutattak, mígnem otthoni de amúgy szuperveszélyesnek minősített higanyos hőmérőnket használta a kórterem, ez már eleve rendszerhibás volt papíron a higany miatt, viszont működött.\"

Megyesi betegségéről korábban is beszélt már, többek közt a nyáron, a Népszavának adott interjújában. A rendkívül nyílt beszélgetés során Friss Róbert kérdezte az újságírót, aki szóba hozta aktuális aggályait is. „Azt próbálom most magyarázni magamnak, hogy hazakerülök, és már nem lesz újdonság se nekem, se a családomnak, hogy otthon vagyok. De nem leszek-e házsártos öregember? Nehogy véletlenül azt mondjam, figyelj, hozzál már be egy őszibarackot , én nem is beszélek így” – fejtette ki.

Szóba került halálfélelem, az élet elengedése, életvégi gondolatok megrohanása is. A publicista erről így vallott: „Utólag félsz. Amikor ott vagy a közelében, meg azt beszélik fölötted, hogy hajajajaj. Hallod, hogy Megyesi bácsiznak, akkor baj van, akkor már ott leselkedik a temetkezési vállalkozó. A halált félholtként nem, csak élő emberként tudod felfogni. Hiány. Hogy valaki nincs már. Ebből mostanában meg vagyunk kínálva rendesen. (...) A napi dolgokkal kell foglalkozni. Nem azzal, hogy mire vittem az életben, meg mit kellett volna másképp csinálnom, mi az élet értelme. Össze-vissza olvasgattam filozófiát huszonéves koromban, amikor a legfogékonyabb az ember. Nagy élmény volt. Amikor a halál közelében vagy, ezek öntudatlanul működnek benned, de nem gondolsz rá, ki mit mondott róla, mint ahogyan a nyelvről sem kezdesz el gondolkodni, amikor írsz. Az jön belőled.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.