Megemelték a polgármesterek bérét

Ellenszavazat nélkül döntött a parlament a településvezetők új bérezési rendszeréről.

Markotay Csaba
2016. 12. 13. 14:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint az várható volt, a parlament nagy többséggel elfogadta a polgármesterek fizetésének emeléséről szóló törvénymódosítást. A kétharmados többséget igénylő szavazásnál csak három LMP-s képviselő, Sallai R. Benedek, Schmuck Erzsébet és Szél Bernadett tartózkodott, a többi jelen lévő kormánypárti és ellenzéki képviselő, összesen 180-an támogatták az előterjesztést, amelynek főbb elemeiről korábban ötpárti konszenzus alakult ki.

A januártól életbe lépő változtatások értelmében a főpolgármester miniszteri fizetést, a megyei jogú városok és a kerületi polgármesterek államtitkári fizetést kapnak, és minden más települési vezető bérét ez utóbbinak egy adott százalékában határozzák meg. (Az államtitkári fizetés jelenleg bruttó 997 200 forint.) Eredetileg azt tervezték, hogy az ötszáz fő alatti településeken ennek az összegnek a 20 százalékát kaphatták volna meg a polgármesterek, ami majdnem 200 ezer forintot jelent. Később azonban 30 százalékra, azaz majdnem 300 ezer forintra emelték, és ezt hagyta jóvá hétfői ülésén a törvényalkotási bizottság is. Az összegek a lakosságszám emelkedésével együtt sávosan nőnek, egy harmincezer fő feletti település vezetője például már 80 százalékra jogosult.

Ha egy kistelepülés nem tudja kifizetni a polgármestere bérét, akkor az összeget a költségvetés biztosítja majd. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a javaslat hétfő esti parlamenti vitájában utalt rá, hogy bár lehetnek aránytalanságok a rendszerben, hiszen vannak alig néhány lakosú települések, ahol ugyanannyit kaphat majd a polgármester, mint egy ötszáz fős település esetében, de a javaslat egységes rendszerben gondolkodik.

A kistelepülések polgármestereinek fizetését 2014-ben arra hivatkozva csökkentették, hogy a helyhatóságoktól több feladat az államhoz került, így a polgármestereknek is kevesebb a dolguk. Emiatt viszont sok helyen távoztak az addigi településvezetők. A most elfogadott javaslat az emelést részben azzal indokolja, hogy bár a feladatok egy része valóban átkerült a kormányhivatalokhoz, ám „a különböző típusú önkormányzatoknál jelentkeztek új feladatok”, és „a polgármestereknek is differenciáltabb lett a tevékenységük”, ezért szükségessé vált ehhez igazítani díjazásukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.