Megint kimaradnak a közmunkások a fizetésemelésből?

Ez a tétel kimaradt a nemrég aláírt, több évre szóló bérmegállapodásból.

Markotay Csaba
2016. 12. 10. 9:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelentős jövő évi minimálbér-emelés ellenére úgy tűnik, a kormány ezúttal is elfeledkezett a közmunkásokról. Nekik ugyanis, ahogy idén, úgy várhatóan jövőre sem nő a bérük, legalábbis ez a tétel kimaradt a nemrég aláírt, több évre szóló bérmegállapodásból – tudtuk meg. Így ha a kormány nem lép az ügyben, minden eddiginél nagyobbra nő a különbség a közfoglalkoztatottak fizetése és a minimálbér között. A közmunkások jelenleg 51 847 forintot visznek haza havonta, ami jelentősen elmarad a most 73 815 forintos nettó minimálbértől, a különbség mintegy 22 ezer forint. Csakhogy a minimálbér jövőre 15, a garantált bérminimum pedig 25 százalékkal nő, azaz előbbi nettó összege 2017-ben megközelíti a 85 ezer forintot (bruttó 127 500-at). Így viszont a különbség 33 ezer forint körüli lesz. 2018-tól pedig az olló tovább nyílhat, hisz a bérmegállapodás akkorra újabb 8 százalékos minimálbér-növekedést rögzít.

Az idei évre szóló, még tavaly év végén aláírt bérmegállapodásból is kimaradtak a közmunkások. Januárban még úgy tűnt, hogy növekedhet a bérük, hiszen lapunk kérdésére a Belügyminisztérium akkor azt válaszolta, hogy „a közfoglalkoztatási bér és a közfoglalkoztatási garantált bér 2016. évi mértékéről a kormány még nem döntött”. Február végére azonban kiderült, hogy nem is fog, pedig a korábbi években a minimálbér-emeléssel nagyjából egy időben bejelentették az új közmunkásbéreket is. (Ott is van külön szint a szakképzettséggel rendelkezőknek). Mivel a „hagyományos” bértárgyalásoktól eltérően a közmunkások keresetéről nem egyeztet a kormány az érdekképviseletekkel, hanem annak összegét rendeletben határozza meg, így egyedül a kormányon múlik, hogy mennyit vihetnek haza azok, akik valamilyen okból a közfoglalkoztatásban kénytelenek részt venni, mondjuk azért, mert ahol laknak (például kistelepüléseken), alig vagy egyáltalán nincs más munkalehetőség. A közmunkásbérek legutóbb 2015 januárjában emelkedtek, akkor csaknem 1200 forinttal „fejelték meg” a 2014-es összeget.

Kérdéseinkre a Belügyminisztérium közölte, hogy „a 2017. évi közfoglalkoztatási bér esetleges változásáról vagy változatlanságáról” a kormány dönt, azonban a kabinet eddig ezt nem tette meg. Felhívták a figyelmet arra, hogy „a közfoglalkoztatási bér mértékét úgy állapította meg a jogalkotó, hogy az a szociális juttatás összegénél magasabb, az elsődleges munkaerőpiacon megállapított legkisebb munkabérnél pedig alacsonyabb legyen”.

A KSH adatai szerint az idei első negyedévben 208 ezren, a második negyedévben 232 ezren, míg július és szeptember között 225 ezren dolgoztak közfoglalkoztatás keretében, ami nagyban hozzájárult a kormányoldalon gyakran dicsért foglalkoztatási adatokhoz. Egyelőre nem tudni, hogy a béremelés elhagyásával a kormány azt akarja-e elérni, hogy minél többen térjenek vissza az elsődleges munkaerőpiacra, vagy más okai vannak, hogy ismét „megfeledkeznek” a közfoglalkoztatottakról.

Fideszes politikusok, például Zsiga Marcell még 2012-ben arról beszélt, hogy szerinte meg lehet élni 47 ezer forintból (annyi volt akkor a közmunkásbér nettója), ez a kijelentése azonban heves bírálatokat váltott ki. Az egyébként épp a napokban derült ki, hogy a volt fideszes képviselő, Miskolc egykori alpolgármestere a Szerencsejáték Zrt. új kommunikációs igazgatója lett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.