Megtámadta az ombudsman a tiltó rendeletet

Székely László az ásotthalmi önkormányzat által hozott rendelet megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól.

Markotay Csaba
2016. 12. 20. 6:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendelet úgy fogalmaz, hogy tilos közterületen „a müezzin tevékenysége, mivel alkalmas a köznyugalom zavarására, továbbá alkalmas arra is, hogy a helyi lakosság körében félelmet, riadalmat és megbotránkozást keltsen”. Tilos „az egész testet és fejet, valamint részben vagy teljes egészében az arcot is elfedő burka, nikáb és csador, valamint a teljes testet fedő fürdőruha, ideértve az úgynevezett burkini viselése”, továbbá bármilyen olyan propagandatevékenység, amely a házasság intézményét nem az alaptörvényben rögzítetteknek megfelelően egy férfi és egy nő között létrejött életközösségként mutatja be.

Székely László ombudsman friss beadványában a rendelet alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését kérte az AB-től. Szerinte ugyanis a tilalmak kifejezetten a vallásszabadsághoz kapcsolódnak. A müezzin „az iszlám valláshoz elválaszthatatlanul kapcsolódó szakrális magatartást tanúsít”, hasonlóan a teljes testfelületet takaró öltözet viselésének az alapja is a lelkiismereti meggyőződés. Ezekben az esetekben Székely László szerint a rendelet nemhogy jelentősen érinti, hanem ellehetetleníti a lelkiismereti és vallásszabadság gyakorlását, így „már formai okokból is ellentétesek az alaptörvény alapjog-korlátozásról szóló rendelkezésével”.

Az ombudsman a homoszexuális-propaganda tiltásával kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: a véleménynyilvánítás szabadságának része, hogy bárki nyilvánosan kifejthesse véleményét bármilyen kérdésben, különösen ha az a kérdés a társadalom egésze vagy jelentős része szempontjából fontos.

Néhány napja a Csongrád Megyei Kormányhivatal több ponton is törvénysértőnek minősítette a rendeletet. Azt írták, hogy a rendelet a jogalkotási, a lelkiismereti, a vallásszabadságról szóló és az egyenlő bánásmódról szóló törvénybe ütközik. A település polgármestere ugyanakkor jelezte, nem fogadja el a döntést, és kész akár bíróságra is menni. – Négy pontról beszélünk, ebből kettő az illegális migrációval, illetve a muszlim vallással kapcsolatos, kettő pedig az alaptörvényben megfogalmazott család, illetve házasság fogalmával ellentétes, időnként megvalósított úgynevezett homoszexuális-propagandára vonatkozik. Úgy gondolom, hogy ez utóbbi az, amit alkotmányossági szempontból vizsgálni lehet – fogalmazott nemrég a Hír TV-nek.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke lapunknak egyértelművé tette, nem ért egyet a rendelettel. Azt mondta, a Jobbik nagy párt, és vannak olyan kérdések, amelyekről másként vélekednek. Abban viszont egyetért Toroczkai Lászlóval, hogy itthon meg kell előzni a Nyugat-Európában már tapasztalt kulturális összeütközéseket. Vona Gábor azt mondta, nem tudott előre arról, hogy párttársa milyen szigorításra készül, de szerinte nem is kell tudnia egy település rendeleteiről. Toroczkai László pedig azt mondta: a Jobbik „elég nagy párt, az ellenzék legerősebb pártja, amelyben többféle nézet, többféle árnyalat elfér”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.