Orbán és Mészáros nem rokonok

Letelepedési kötvényről, Pharaonról, de még Nárciszról is faggatta Orbánt az ellenzék. Idén utoljára.

Markotay Csaba
2016. 12. 12. 15:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ennyire fontos a szajré? Ennyire fontos a pénz? – erre volt kíváncsi Vona Gábor, amikor a miniszterelnökön azt kérte számon, hogy miért nem szünteti meg a kormány a letelepedési kötvényeket. A Jobbik elnöke élesen bírálta, hogy a kabinet az Alkotmánybíróság állásfoglalására hivatkozik, amikor nem fogadja el a korábban Orbán Viktor által jegyzett, jelenleg a Jobbik által benyújtott kvótaellenes alaptörvény-módosítást, amely véget vetne a kötvénybiznisznek. A mohósága miatt most bukott politikusként megy ki Brüsszelbe, egy érvénytelen népszavazással és eredménytelen alaptörvény-módosítással – fogalmazott a Jobbik elnöke.

A miniszterelnök a felvetésekre érdemben nem reagált, hanem a korábbi kormányzati kommunikációban megszokottakat ismételte: továbbra is elutasítják az illegális bevándorlást, a Jobbik pedig pártpolitikai kérdéssé züllesztette a témában tervezett alkotmánymódosítást. „Ha kell, önök nélkül, sőt ha kell, önök ellenében is meg fogjuk védeni Magyarországot az illegális bevándorlástól” – mondta Orbán Viktor különösebb konkrétumok nélkül.

Amikor a Jobbik elnöke az ellene irányuló, a fideszes médiában beindult lejáratókampányt hozta fel, a kormányfő ezt a témát is figyelmen kívül hagyta. Orbán Viktor ehelyett újra azt hozta fel, hogy a Jobbik korábban még hazaárulónak nevezte azokat, akik nem akarták megszavazni az alaptörvény kvótaellenes módosítását, de amikor az napirenden volt a parlamentben, nem támogatták. „Ön személy szerint is megbukott a vizsgán” – jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve, hogy most nála jelentkezik pótvizsgára, de „pótvizsga nincs”.

Farizeus, szemforgató és képmutató magatartás – ezt mondta Orbán Viktor szintén az azonnali kérdések órájában, amikor a szocialista Gőgös Zoltán a szolnoki fideszes polgármester kijelentéseiről kérdezte. (Szalay Ferenc egy október végi képviselő-testületi ülésen, amikor egy projekt miatt tiltakozó idős hölgyet hallgattak meg, azt mondta: „ennyi hülye vén kurvát”. Később a polgármester azzal próbálta menteni a helyzetet, hogy azt állította, a kijelentést nem az idős hölgyre értette.)

Gőgös Zoltán kifejtette, hogy szerinte a fideszes városvezető óriási hibát követett el szavaival, a védhetetlent nem lehet védeni, majd feltette a kérdést, hogy tesznek-e a Fideszben bármilyen lépést az ügyben. Orbán Viktor erre reagálva azt mondta, arra kéri a képviselőket és mindenki mást is, hogy adja meg a tiszteletet az időseknek, a hölgyeknek és az idős hölgyeknek. Majd hozzátette, az a felfogása, hogy ha valaki hibát követ el, azt rendezze a „lovagiasság szabályai szerint”. Amikor azonban Gőgös Zoltán viszonválaszában visszatért az ügyre, Orbán Viktor gyurcsányozásba kezdett. Mint fogalmazott, nem emlékszik arra, hogy a képviselő akkor tiltakozott volna, amikor a pártelnöke az őszödi beszédében az egész országot trágár szavakkal illette.

Van kutyám, Nárcisznak hívják, és olyan területen van, amelyet az édesapám tulajdonol – ezt az LMP-s Hadházy Ákos kérdésére válaszolta a kormányfő. Az ellenzéki politikus azt az egyszerű kérdést tette fel, hogy Orbán Viktornak rokona-e Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, amire a miniszterelnök nemmel válaszolt. Ezután Hadházy Ákos arról érdeklődött, hogyan válhatott egy „tönkremenés szélén álló” gázszerelőből hat év alatt a harmincegyedik leggazdagabb magyar, illetve hogy a Mészáros Lőrinc által bérelt hatvanpusztai birtokon hogyan lehet ott a kutyája. „Olyat láttam már, hogy rokonának kiadja az ember a kutyáját, de olyat nem láttam, hogy egy idegennek kiadja.” Ezután rövid zavar támadt az ülésteremben, hogy meddig tart a válaszadási kötelezettség, és mi az, ami már a magánszférába tartozik, de végül a kormányfő a már említett mondatot adta.

Kitart Orbán Viktor amellett, hogy a szaúdi Ghaith Pharaon magyarországi tevékenysége a magyar törvényeknek megfelel, és nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot Magyarországra nézve. Az Interpol és az FBI által körözött külföldi üzletember ügyét a jobbikos Gyöngyösi Márton hozta fel az Országgyűlés ülésén, szóvá téve, hogy számos befektetéssel rendelkezik nálunk, még a kormányfő tőszomszédságában is vásárolt ingatlant. Orbán Viktor már korábban is amerikai titkosszolgálati játszmákat emlegetett Pharaonnal összefüggésben, ezúttal pedig annyi újdonsággal is szolgált, hogy szerinte a Jobbikot is amerikaiak látják el információval. Jelezte is, hogy a tengerentúlon külpolitikai irányváltás van készülőben, így azt javasolta az ellenzéki pártnak, hogy „nézzen új gazda után”.

Az LMP frakcióvezetője, Schmuck Erzsébet az elszegényedés és a társadalmak kettészakadása ügyében kérdezte a kormányfőt. Az ellenzéki politikus szerint ugyanis Magyarországon ugyanez a folyamat játszódik le, a kormány pedig a gazdagokat és a tőkét támogatja ahelyett, hogy például többkulcsos személyi jövedelemadót vezetne be, illetve csökkentené a munkavállalók járulékát, hogy a minimálbér felett keresők is jobban járhassanak. A miniszterelnök erre azzal válaszolt, hogy a minimálbér emelése önmagában jó, ez pedig idővel felfelé tolja az általános bérszínvonalat is. Mi mást kellene tenni az alacsony jövedelműek érdekében, mint hogy emelik a minimálbért – tette fel a kérdést Orbán Viktor, majd hozzátette, hogy ha valaki ezt kétségbe vonja, akkor ki van zárva az ügyben az értelmes gazdaságpolitikai vita, és szerinte a mostani diskurzus kívül van a logikus gondolkodás keretein.

Bérek ügyében a Jobbik is azonnali kérdéssel fordult a kormányfőhöz. Volner János frakcióvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a béremelésekből a kabinetnek pluszadóbevételei vannak, amelyeket a párt szerint nem a bankoknak és a gazdag vállalkozásoknak, hanem inkább az embereknek kellene adni. Orbán Viktor válaszában azt mondta, hogy a munkaadók és a munkavállalók képviselői megállapodást kötöttek a bérekről, amit a kormány elfogadott és üdvözölt. Azt viszont már nem tette hozzá, hogy a megállapodás elemeit a kormány „diktálta” be a tárgyalásokra, és ezt a munkaadói oldal csak nagy vita után írta végül alá.

Nincs ember ebben az országban, aki komolyan gondolná, hogy a szegénység nőtt volna 2010 óta – ezt is Orbán Viktor mondta, komoly bekiabálások közepette. A kormányfő azután hangsúlyozta ezt a szerinte a közvélekedéssel is megegyező értékelést, hogy az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó a gyermekétkeztetés hiányosságait kérte számon. A szocialista politikus azt sürgette, hogy a rászoruló gyerekek a szünidőben is kapjanak étkezést, és „ne lopják el” az erre szánt pénzt. A miniszterelnök válaszában éveket ugrott vissza az időben, és arra emlékeztetett – más adat említése nélkül –, hogy 2010-ben 32 milliárd volt a költségvetésben erre a célra betervezve, jelenleg pedig 72,5 milliárd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.