„Tartalmilag már nagyon közelítünk az abszolút uralomhoz”

Gajduschek György szerint azért rossz minőségűek a törvények, mert a politika valójában csak ügyeket akar intézni.

MN
2017. 07. 05. 8:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár kötelező lenne hatásvizsgálatokat végezni az új törvények megszületése előtt, jelenleg ezek szinte mindig hiányoznak, kizárólag közvélemény-kutatások készülnek egy-egy intézkedés várható népszerűségéről – mondta az Indexnek adott interjúban Gajduschek György, az MTA tudományos főmunkatársa, A magyar jogrendszer állapota című kötet egyik szerzője.

A jogász-kutató arról beszélt: folyosói pletykák alapján lehet tudni csak, hogy a Fidesz minden jelentősebb jogszabálynál teszteli, hogy mik a várható hatások a népszerűségük szempontjából. Így történt a vasárnapi boltzár esetében is, de a kormánypártok nem akarták publikálni az eredményt, mert kiderült volna belőle, hogy pontosan tudták, az ötlet mennyire népszerűtlen.

A hatásvizsgálatok nem a jelenlegi kormány idején kezdtek elmaradni, igazából soha nem volt szokás – mondta Gajduschek, példaként említve azt az esetet, amikor Horn Gyula néhai miniszterelnök bejelentette a választás előtt, hogy a nyugdíjasok ingyen utaznak. A várható hatásokat akkor sem mérték fel, illetve a tömegközlekedési vállalatokat máig nem kompenzálják a kieső források miatt.

A jogalkotás minőségével általában is baj van, hiszen „a hatalom valójában nem jogot akar alkotni, hanem egy konkrét ügyet elintézni”. Ez a politika szempontjából érthető, de gyakran csak jogszabállyal lehet megoldani. Ha viszont alkottak egy jogszabályt, akkor azt utána mindig, minden hasonló esetben alkalmazni kell, „pedig ők csak Kovácsra akarták, Szabóra már nem”.

A jogállam koncepciója szerint a törvények uralma lenne az egyének uralmával szemben, vagyis az ugyanolyan eseteket ugyanúgy ítéljék meg – mondta Gajduschek –, csakhogy ma Magyarországon ez nem valósul meg:

„Amikor viszont formálisan még ugyan a jogszabályok uralkodnak, de azok valójában egyénre vagy konkrét szervezetre szabottak, vagy minduntalan megváltoztathatók, módosíthatók valaki akaratának megfelelően, aki ráadásul egyedül irányítja a politikai rendszert, akkor az én értelmezésemben az tartalmilag már nagyon közelít az abszolút uralomhoz. És ezzel együtt távolodik a jogállam lényegétől.”

A politika egyébként nemcsak az előzetes, hanem az utólagos hatásvizsgálatokat is kerülni akarja, nehogy kiderüljön, milyen társadalmi költségei vagyis negatív hatásai vannak az általuk meghozott törvényeknek. A cél igazából az, hogy ne lehessen a hatalmat szembesíteni azzal, hogy ezek a húzások mibe kerültek: „Ne lehessen azzal szembesíteni, hogy amikor a jogszabályt elfogadtad, ezt ígérted meg ilyen szépeket mondtál az M1-en meg a TV2-n, és ezzel szemben most meg mi van.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.