időjárás 20°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Kocsis Máté: Jól teljesít a gazdaság

Baranyai Gábor
2019.10.18. 10:54
Kocsis Máté: Jól teljesít a gazdaság

Információink szerint a kormánypártok kihelyezett frakcióülésén Orbán Viktor miniszterelnök többek között arról beszélt, hogy nem szeretne női jelöltet is állítani Várhelyi Olivér mellé az európai uniós biztosi posztra, noha Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke korábban kifejezetten ezt kérte. A tanácskozás után Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője reményének adott hangot, hogy a Fidesz hamarosan visszaszerzi az Európai Néppártban a teljes jogú tagságot.

A kormány „betűre és számra” meg fogja tartani azokat a megállapodásokat, amelyeket Tarlós Istvánnal megkötött. Ezek alól azok lehetnek kivételek, amelyeket az új városvezetés nem szeretne – mondta tegnap Kocsis Máté Balatonalmádiban. A kormánypártok kihelyezett frakcióülését követő sajtótájékoztatón a Fidesz frakcióvezetője a Karácsony Gergely főpolgármester és Orbán Viktor miniszterelnök közötti esetleges találkozó kapcsán úgy fogalmazott: ha a fejlesztések miatt szükségesek a kormánnyal egyeztetések, akkor készen állnak rá, a személyek közti egyeztetés pedig attól függően fog megtörténni, hogy miről van szó és kik az illetékesek. – A folyamatban lévő fejlesztések ügyében Fürjes Balázs államtitkár az illetékes – tette hozzá. Kocsis Máté emlékeztetett: 2010 és 2019 között 1850 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg a fővárosban, és további 4400 milliárd forint értékű fejlesztés van folyamatban vagy megtervezve.

Borkai Zsolt győri polgármester ügyé­ben Kocsis Máté szerint teljes egyetértés van a frakció és a frakciószövetség tagjai közt arról, hogy „vannak dolgok, amik nem férnek bele” – Borkai Zsolt kilépett a Fideszből, amit kicsit későn tett, de nagyon helyesen tette – mondta. Hozzáfűzte: a győri választók meghoztak egy döntést, ezt a Fidesz tiszteletben tartja, az pedig, hogy a győri önkormányzat miként működik majd, a helyi közgyűlésre tartozik.

A kormánypártok frakcióvezetői a sajtótájékoztatón
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A kétnapos kihelyezett frakcióülésén a családvédelmi akcióterv végrehajtásáról és bővítéséről, a gazdasági növekedés fenntartásának lehetőségeiről és a Magyar falu programról is szó volt. Kocsis Máté kifejtette: a családvédelmi akciótervnek eddig négy pontja lépett életbe, és a kapcsolódó támogatási formákat több mint 65 ezren vették igénybe. Tárgyaltak a frakciók a gazdasági növekedés fenntartásával összefüggő kérdésekről, a munkahelyteremtésről és a további béremelésekről is.

A fideszes politikus felidézte, hogy béremelésekre 152 milliárd forint áll rendelkezésre a jövő évi büdzsében, ennek felosztására a kormány tesz majd javaslatot. A magyar gazdaság alapvetően jól teljesít, de az eurózónában mutatkoznak válságjelek, ezért indították el a gazdaságvédelmi akciótervet, erről is szó volt a tanácskozáson. Téma volt a Magyar falu program is, amelyet szintén rendkívül sikeresnek értékeltek, az érintett települések 96 százaléka jelentkezett a támogatások valamely formájára. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője jelezte: a következő időszakban a programra rendelkezésre álló forrásokat bővítenék.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a sajtótájékoztatón elmondta, az európai ügyekről is szó volt a tanácskozáson. A KDNP teljes jogú tagja maradt az Európai Néppártnak, és reményének adott hangot, hogy a teljes jogú tagságot a Fidesz is hamarosan visszaszerzi.

Információink szerint a tanácskozáson Orbán Viktor kijelentette: nem szeretne női jelöltet is állítani Várhelyi Olivér mellé az európai uniós biztosi posztra, noha Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke korábban kifejezetten ezt kérte. A frakcióülésen egyébként a miniszterelnök méltatta a posztra eredetileg jelölt Trócsányi László érdemeit.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.