Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nyugodt karácsony: lehetséges?

Az ünnepi időszak sokaknál nemcsak a szeretetről, hanem a stresszről, a rohanásról, az elvárásoknak való megfelelésről is szól. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó pszichológus szerint azonban sokkal szabadabban is megélhetjük a karácsonyt, ha odafigyelünk például arra, hogy konkrét igényeket fejezzünk ki a családunknak, és merjünk nemet mondani, ha kell. Az új év tervezésénél fontos, hogy reális célokat tűzzünk ki, és ne felejtsünk el hálát adni az előző évben elért sikerekért.

Szilágyi Anna
2019. 12. 18. 13:18
Student reading a book on bed
Kiegyensúlyozottabbak tudunk maradni az ünnepi nyüzsgésben, ha néha elvonulunk Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy közeledünk a karácsony felé, egyre többször vehetjük észre magunkon a stresszt, jelentkezzen az szorongás, idegeskedés vagy akár testi tünetek formájában. Mindeközben tudjuk, hogy az ünnepnek nem erről kellene szólnia, hanem a békességről, a családi harmóniáról, de mintha mindez csak délibáb volna, amelyet képtelenek vagyunk elérni. Vagy mégsem lehetetlen küldetés a nyugodt karácsony?

– Az első lépés, amit tehetünk magunkért, hogy képzeljük el, milyen karácsonyt szeretnénk, és engedjük el azt az elvárást, hogy tökéletesnek kell lennie, nekünk pedig szépnek és teljesen boldognak – mondta el lapunk kérdésére Kovács Janka, az Aurum Életműhelyben dolgozó pszichológus. A szakértő szerint a magas fokú elvárásokat az is okozza, hogy a mai korban ritkán szoktunk ünnepelni, holott hatalmas vágy van bennünk arra, hogy különleges pillanatok legyenek az életünkben. Sokan a gyerekkorukban átélt idilli ünneplést akarják újraélni, mások pedig épp azt élték át évről évre, hogy nem sikerül olyanra a karácsony, amilyenre szeretnék, ez is ugyanúgy fokozhatja a vágyakozást a tökéletesre, nem beszélve a filmek csillogó jeleneteiről.

– Megvalósítható, hogy mind a saját, mind mások elvárásaitól szabadon töltsük a karácsonyt. Az ember sokszor azért nem mer nemet mondani a rokonoknak, mert egyből jön a bűntudat, hogy „ennyit sem vagyok képes megtenni a szeretteimért” – fogalmazott a pszichológus. Kovács Janka szerint segít, ha tudatosan átgondoljuk, képesek vagyunk-e határokat húzni, nemet mondani. Ugyancsak fontos, hogy fejezzük ki az igényeinket minél konkrétabban, például előre megbeszélhetjük a családunkkal, hogy a karácsony előtti napokban szükségünk van egy-egy órára, amikor egyedül lehetünk és pihenhetünk vagy épp elmehetünk sétálni egyet. Ha így teszünk, akkor „miniszigeteket” alakíthatunk ki magunk körül, amelybe akár másokat is behívhatunk – de fontos, hogy meglegyen a szabad döntés lehetősége, hogy kit akarunk bevonni ebbe a belső körbe. Tévhit, hogy a nap huszonnégy órájában mindenki számára elérhetőnek kell lennünk: néha igenis szükség van a töltődésre, a megnyugvásra.

– Sokszor másokkal szemben sokkal megengedőbbek vagyunk, mint saját magunkkal. Képzeljük csak el, hogyha valaki nekünk mondaná, hogy szüksége van én-időre, hogyan reagálnánk: valószínűleg megértéssel. Ez a gondolatmenet segít a bűntudat leküzdésében – fogalmazott a szakember. Hozzátette, már az is oldhatja a stresszt, ha időnként hátralépünk egyet az automatikus gondolatainktól, és megnézzük, hogy valóban reális-e vagy inkább túlzás.

Azt szoktuk mondani, hogy a karácsony a szeretet ünnepe, de ha megnézzük a gyökereit, mindez sokkal inkább arról szól, hogy Isten szereti az embereket, nem pedig arról, hogy nekünk kell bizonyítanunk, mennyire szeretjük a másikat vagy épp mi magunk mennyire szerethetők vagyunk. Az ajándékvásárlást és a ház körüli teendőket is sokszor teljesítményként vagy versengésként fogjuk fel, aminek a mélyén az a félelem bújik meg, hogy enélkül nem fognak szeretni.

– A jelenlétünk a legnagyobb ajándék, amit adni tudunk a másiknak – hangsúlyozta Kovács Janka, aki szerint bátran kifejezhetjük a másik felé a szeretetünket mindenféle feltétel vagy teljesítmény nélkül is.

– Másokat nem tudunk megváltoztatni, de ha mi magunk máshogy vagyunk jelen idén karácsonykor, az a környezetünkben lévőkre is kihat – emelte ki.

Kiegyensúlyozottabbak tudunk maradni az ünnepi nyüzsgésben, ha néha elvonulunk
Fotó: 123RF

Bár a sztereotípiák szerint a családban a nők aggódnak többet azért, hogy mennyire lesz boldog az ünnep, a pszichológus szerint a férfiakban is gyakran kialakul szorongás az elvárások miatt, még ha ennek kevésbé is adnak hangot. A nők arra születtek, hogy az otthon melegét megteremtsék, de attól valóban besokallnak, ha úgy érzik, minden rajtuk múlik. Mindezt azzal lehet megkönnyíteni, ha a nők konkrét igényeket fogalmaznak meg a férfiak felé, hogy pontosan mire lenne szükségük, miben kélne el a segítség. A „Minden rajtam van, nekem senki nem segít” mondat helyett sokkal jobb, ha a feleség megkéri a férjét: „Kérlek, fél órára te legyél a gyerekekkel, amíg én a konyhában vagyok” – említette példaként a pszichológus. Érdemes már 24-e előtt átgondolni, hogy milyen feladatok lesznek és kinek mi a felelőssége.

A karácsony mellett az új év tervezése, illetve az előző év lezárása is stresszel járhat, de ha figyelünk néhány dologra, ez is orvosolható. Kovács Janka szerint a 2020-as év tervezésénél is fontos, hogy elvont, megfoghatatlan célok helyett (például „szeretnék lefogyni”) konkrétabb, reális célokat tűzzünk ki („szeretnék hetente háromszor edzeni és márciusra leadni öt kilót”). Coachok szokták javasolni az úgynevezett SMART-modellt, amely hatékonyan segít a célok elérésében. A SMART egy betűszó: a Specific (konkrét), Measurable (mérhető), Achievable (elérhető), Relevant (releváns), valamint a Time-boxed (időben korlátozott) szavakból tevődik össze. Ahogy ráhúzzuk ezeket a saját célunkra, máris látni fogjuk, milyen kis lépésekre érdemes bontani ahhoz, hogy valóban megvalósíthatónak lássuk.

A 2019-es évre való visszatekintésnél a pszichológus szerint fontos, hogy ne csak a szakmai sikerekért merjünk hálásak lenni, hanem például egy-egy kapcsolat elmélyüléséért; azért, hogy fejlődtünk valamiben vagy épp meghoztunk egy régóta halogatott döntést. Egy biztos: jót tesz, ha merünk büszkék lenni magunkra és bizalommal tekinteni a következő évre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.