Átminősítenék a turulszobrot

Első világháborús emlékművé nyilvánítaná Hegyvidék önkormányzata az Istenhegyi és a Böszörményi út sarkán lévő turulszobrot, amit a második világháború polgári és katonai áldozatai­nak emlékére állítottak 2005 októberében. Az önkormányzat egy új második világháborús emlékművet készíttetne a Városmajorba.

2020. 06. 20. 6:55
null
Pontot tenne a Böszörményi út sarkán álló műalkotás ügyének végére a hegyvidéki önkormányzat Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pontot tenne a turulszobor ügyének végére a XII. kerületi önkormányzat. A Pokorni Zoltán vezette hegyvidéki önkormányzat szerint a turul mint szimbólum nem volt a legszerencsésebb választás a második világháború katonai és polgári áldozatainak emlékére. A Magyar Nemzet információi szerint az Istenhegyi és a Böszörményi út sarkán álló alkotás a jövőben az első világháború hőseire emlékeztetne.

A turulszobor átalakításával párhuzamosan az önkormányzat pályázatot írna ki egy új második világháborús emlékhely terveire. Az önkormányzat olyan szobrot szeretne, amely vallástól, nemzetiségtől, társadalmi hovatartozástól független lenne. A kerület az új alkotás helyszínéül a Csaba és a Maros utca kereszteződését, a Városmajori templom mellett található területet tartja a legalkalmasabbnak. Az ingatlan egyházi tulajdonban van.

A helyszín közel van azokhoz az intézményekhez, ahol a nyilasok – köztük a jelenlegi polgármester nagyapja, Pokorni József – 75 évvel ezelőtt gyilkosságokat követtek el. A Maros utca 16. szám alatt, az egykori zsidókórházban, a Városmajor utca 64–66. alatti Bíró Dániel Kórházban és az Alma utca 2. szám alatt működő zsidó szeretetotthonban több száz embert gyilkoltak meg 1945. január 12 és január 14-én.

Pontot tenne a Böszörményi út sarkán álló műalkotás ügyének végére a hegyvidéki önkormányzat
Fotó: Bach Máté

„A nagyapám 1944 decemberében elhagyta a családját, a nyilasokhoz csapódott, és ebben a három városmajori tömeggyilkosságban meghatározó, aktív szerepet vitt” – mondta a januá­ri megemlékezésen beszédében Pokorni Zoltán. Az új szobor a fent említett intézményekben meggyilkolt áldozatoknak is emléket kíván állítani.

Ezzel párhuzamosan Pokorni Zoltán polgármester felkérte Cseh Gergő Bendegúzt, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatóját, Kovács Tamás történészt, a Holokauszt Emlékközpont igazgatóját, valamint Ungváry Krisztián történészt, hogy vizsgálják meg, kik azok, akik népellenes bűncselekményeket követtek el, és így méltatlanok arra, hogy a nevük szerepeljen mind a jelenlegi, mind a jövőbeni emlékművön. A vizsgálat négy háborús bűnökkel vádolható személyt talált, köztük Pokorni Józsefet, akinek a nevét már el is távolították a turulszoborról.

A turulszobor átminősítéséről szóló előterjesztésről csütörtökön szavaznak a helyi képviselő-testületben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.