időjárás 1°C Angelika 2023. január 27.
logo

Új magyar gyógyszert engedélyeztek a koronavírus kezelésére

Munkatársunktól
Forrás: OGYÉI
2020.12.19. 17:42
Új magyar gyógyszert engedélyeztek a koronavírus kezelésére

Új, az Egis gyógyszergyártó vállalat által előállított, favipiravir hatóanyag-tartalmú gyógyszert engedélyezett a koronavírus kezelésére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). A közlemény szerint a gyógyszert várhatóan január közepétől használhatják a koronavírusos betegek kezelésekor, a készítményt az állami egészségügyi tartalék kezeli és juttatja el az egészségügyi szolgáltatókhoz. Az OGYÉI felidézte:

az Egis gyógyszergyártó vállalat áprilisban indította el favipiravir hatóanyag-tartalmú gyógyszerfejlesztését, amelynek eredményeként az OGYÉI pénteken engedélyezte a készítmény magyarországi alkalmazását.

Egy labortechnikus favipiravir tartalmú gyógyszert tart a kezében Kairóban. Képünk illusztráció. Fotó: Reuters/Amr Abdallah Dalsh

Az OGYÉI az Egis favipiravir-tartalmú készítményeinek elbírálását soron kívül, gyorsított eljárásban végezte el. A hatóság az engedélyezési dokumentáció áttekintését követően döntött a készítmény hazai engedélyezéséről. – Az OGYÉI prioritásként tekint a koronavírus kezelésében alkalmazott, valamint a Covid-fertőzés megelőzésére szolgáló készítményekkel kapcsolatos feladatai ellátására. Az utóbbi hónapokban soha nem látott ütemben kezdődtek meg és zajlottak a koronavírusos betegeknél alkalmazható szerekkel összefüggő fejlesztések mind hazánkban, mind más országokban – közölték. Mint írták,

az OGYÉI az Egis gyógyszerének fejlesztési folyamatát is többszörös tanácsadással segítette az engedélyezési folyamat során, amelynek célja az volt, hogy mielőbb forgalomba kerülhessen és eljuthasson a magyar betegekhez a megfelelő minőségű gyógyszer.

– Ezt a támogatást az OGYÉI minden magyar gyártónak biztosítja – szögezte le az intézet. Egyúttal hangsúlyozták: az OGYÉI a gyorsított eljárásban sem enged a szigorú minőségi követelményekből. A gyógyszerbiztonság tekintetében a magyar gyakorlat világszínvonalú, az OGYÉI fő célja, hogy a piacra csak megfelelő minőségű gyógyszerek kerülhessenek. – Az intézet számára kiemelten fontos a koronavírussal összefüggő fejlesztések támogatása, így – az Európai Gyógyszerügynökséghez hasonlóan – már a járvány első hulláma óta

teljes mértékben elengedi a Covid–19-fertőzés megelőzését vagy annak kezelését célzó gyógyszert, illetve vakcinát fejlesztőknek a tudományos tanácsadási díjakat.

Valamint továbbra is kiemelten kezeli a koronavírus kezelésével kapcsolatos beadványokat annak érdekében, hogy a magyar lakosságnak biztosítható legyen a legmagasabb szintű ellátás. A favipiravir a remdesivir után már a második olyan gyógyszer, amelyet Covid-terápiában használnak és hazai használatbavételére az OGYÉI engedélyt adott – összegeztek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.