időjárás 18°C Amália 2022. október 7.
logo

Még egy hétig lehet beadni a középfokú jelentkezéseket

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.02.12. 14:45
Még egy hétig lehet beadni a középfokú jelentkezéseket

Még egy hétig adhatják be középfokú jelentkezésüket a diákok, akik számára egyértelműen jó választás lehet a megújult szakképzés – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára.

Schanda Tamás kiemelte: a nyolcadikos diákoknak és családjuknak fontos döntést kell meghozniuk a következő napokban. Rámutatott:

a kormány célja, hogy a fiatalok a jövő nyertesei legyenek, ehhez pedig egyértelműen jó választás lehet a megújult szakképzés.

A gazdaság-újraindítási akcióterv 172 milliárd forinttal támogatja a rendszer egyetemi továbbtanulást megkönnyítő tartalom- és eszközfejlesztését – jelezte a parlamenti államtitkár.

Megjegyezte:

sokan még nem tudják ennyi idős korukban, hogy felnőttként mivel is szeretnének foglalkozni, ezért a szakképzési rendszert úgy alakították ki, hogy a diákoknak először csak ágazatot kelljen választaniuk.

Így egy alapozó képzés után, már bővebb ismeretek birtokában, sokkal átgondoltabban dönthetnek egy konkrét szakma mellett. Az ötéves, érettségit is adó technikumokban két, a hároméves szakképzőkben egy év után történik a szakmaválasztás – fejtette ki Schanda Tamás.

Aláhúzta: a megújult rendszer azoknak is rendkívül előnyös lehetőséget kínál, akik már nyolcadikos korukban tudják, hogy az érettségi után mit szeretnének tanulni. Az oklevelestechnikus-képzésben a diákok a technikum és egy felsőoktatási intézmény által közösen kidolgozott, emelt szintű szakmai program alapján végzik el a középiskolát. Ezután automatikusan folytathatják a tanulmányaikat az adott felsőoktatási intézményben, ahol ráadásul rövidebb idő alatt végezhetnek, mint a gimnáziumból érkezett társaik. A szakirányú továbbtanulás esetén előnyt jelent a felvételin az is, ha valaki a mérnökképzés előszobájának tekinthető technikumból érkezik – ismertette.

Schanda Tamás kitért arra is:

azoknak, akik a lehető leghamarabb – akár érettségi nélkül is – szeretnének munkába állni, a szakképző iskola a lehető legjobb választás, hiszen három év alatt minden szükséges ismeretet megszerezhetnek ezekben az intézményekben.

Kiemelte: a megújult szakképzési rendszerben – ettől a tanévtől kezdve, felmenő rendszerben – ösztöndíjat és munkabért is kapnak a diákok. Az oktatók bére is emelkedett: tavaly nyártól kezdve átlagosan mintegy 30 százalékkal. A gazdaság-újraindítási akciótervben az egyetemek fejlesztésére szánt több mint 1500 milliárd forint mintegy tizede a felsőoktatás és a technikumi rendszer közötti átmenet erősítésében hasznosul – sorolta Schanda Tamás.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.