Politikai alapon döntene a baloldal az EU-s források felhasználásáról

A kormány szeretné, hogy idén megjelenjenek az uniós források a gazdaságban, és segítsék az embereket a talpra állásban.

Magyar Nemzet
2021. 06. 08. 11:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balczó Zoltán (Jobbik) képviselő az uniós helyreállítási alapról beszélt napirend előtti felszólalásában. A képviselő kifogásolta, hogy míg a kormány nem veszi igénybe az EU által felajánlott közös hitel lehetőségét, addig tavaly év végén 2,5 milliárd eurós hitelt vett fel, ami a képviselő szerint azért történt, mert ennek a forrásnak az elköltését nem ellenőrzi az unió.

A jobbikos képviselő szerint Magyarország élen jár az uniós források szabálytalan felhasználásában, amelyről elmondta: a felzárkóztatási alapok és agrárpénzek 2015–2019 közötti kifizetésének négy százalékát találták problémásnak az uniós vizsgálatok, amelynek döntő része a 4-es metróhoz kapcsolódik.

Balczó kritizálta továbbá a kormány adópolitikáját, amely szerinte a hazánkban működő multinacionális vállalatoknak kedvez.

A kormány képviseletében Orbán Balázs miniszterhelyettes válaszában kiemelte: a Jobbik pontosan ugyanazt a témát hozta fel, mint a DK.

A miniszterhelyettes arra is rámutatott, hogy a Jobbik korábban euroszkeptikus politikát folytatott, ma pedig az unió mellett politizál.

Orbán Balázs szerint külön érdekesség, hogy a Jobbik ugyanazt kommunikálja a parlamentben, mint a DK
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Balázs hangsúlyozta:

Magyarország az EU-s átlag felett teljesít a források lehívásában, eredményei kimagaslók mind a megítélt támogatások mértékében, mind a kivitelezésben.

A Moody’s pár hetes elemzésére hivatkozva Orbán Balázs kiemelte, hogy Magyarországon a GDP-t évente átlagosan 2,6 százalékponttal emelték meg az EU-s források, ami a régióban a legjobb eredmény, máshol ez 1,6 százalékpontot jelent.

– Angela Merkel német kancellár mondta, hogy Magyarország jól használja fel a támogatásokat, és okos gazdaságpolitikát folytat – emelte ki Orbán Balázs, aki szerint a baloldal, amikor a kormány gazdaságpolitikáját kritizálja, akkor Angela Merkel szavait vonja kétségbe.

Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország már leadta a következő hat évre vonatkozó 2500 milliárd forintnyi stratégia tervet. A kormány azt reméli, hogy idén nyár végére megkapják a jóváhagyást, mert a kormány abban érdekelt, hogy ezek a források mihamarabb megjelenjenek a gazdaságban, a baloldal pedig abban érdekelt, hogy 2022-ig ne jelenjenek meg ezek a források, mert ők pártpolitikai alapon akarnak erről dönteni.

Az Európai Ügyészség csatlakozásával kapcsolatban a miniszterhelyettes emlékeztetett: több uniós ország is úgy döntött, hogy nem csatlakozik az uniós ügyészséghez, így Dánia, Írország, Svédország, Lengyelország. Orbán Balázs emlékeztetett: az Európai Ügyészség jelenlegi vezetője, Laura Kövesi alkalmatlan a posztjára, mert az EP-ben politikai lejáratókampányokat folytatott magyar képviselők ellen.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.