Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Még mindig nincs elég iskolaőr

Országszerte folyamatos továbbképzést biztosít a köznevelési és szakképzési intézményekbe kinevezett iskolaőrök számára az Országos Rendőr-főkapitányság. Az ORFK lapunk érdeklődésére közölte, pszichológusok vezetésével elsősorban kommunikációs és konfliktuskezelési tréningeket tartanak az iskolaőröknek, akikből még mindig nincs elég: az állomány feltöltöttsége 88 százalékos.

Csókás Adrienn
2021. 07. 14. 5:50
Az eddigi tapasztalatok szerint nagy segítség az őrök jelenléte Fotó: Heves Megyei Hírlap/Huszár Márk Fotó: Huszár Márk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly nyáron döntött a parlament az iskolaőrség felállításáról, de a mai napig keresik az újabb szakembereket, továbbra is rengeteg köznevelési és szakképzési intézmény igényli az őrök jelenlétét. Az elmúlt tanévben, amíg volt jelenléti oktatás, munkájuk is akadt bőven:

már az első hónapban több mint kétszáz alkalommal avatkoztak be.

Az őrök legfőbb feladata a házirend betartatása: megakadályozhatják, hogy a tanköteles korú diákok a tanítás vége előtt igazolatlanul elhagyják az iskolát, meggátolhatják az intézmény területére való jogosulatlan belépést és elfoghatják azokat, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követnek el.

Lőfegyverük nincs, használhatnak viszont gumibotot, bilincset és gázspray-t

a szükségesség és az arányosság elvének megfelelően. Az eddigi beavatkozások döntő többsége egyébként csak figyelemfelhívás volt, testi kényszert csak elvétve, egy-egy esetben alkalmaztak. A legtöbb beavatkozást Nógrád, Borsod és Szolnok megyében regisztrálták az első időszakban.

Bár a 2020-as tanév a középiskolákban jórészt digitálisan zajlott, az érintett intézmények többségében kérték, hogy az online oktatás idején is maradjon az iskolaőr, mert a kiscsoportos konzultációk vagy a szakmai gyakorlatok zavartalan megtartását így látták biztosítottnak. Nem kellett elbocsátani azokat sem, akikre helyben nem volt szükség, ilyen esetekben átvezényelték az illetőt másik iskolába – úgynevezett társ­iskolaőrnek –, néhányan pedig ideiglenesen a helyi rendőrkapitányságon kaptak bűnmegelőzési feladatokat.

Az ORFK-tól úgy tudjuk, jelenleg 525 intézményi és tartalék iskolaőr dolgozik munkavállalóként a rendőrség állományában,

ami azt jelenti, hogy az iskolaőri állomány feltöltöttsége 88 százalékos.

Kitértek arra is, hogy az őrök képzése és továbbképzése ebben az évben is folyamatos. Mint írták, a képzésekre munkaidőben kerül sor. – Az iskolapartnerségi osztály által szervezett Iskolaőr identitás program szakmai vezetője a rendőrség állományában lévő, és az iskolaőrök szakmai irányításában közvetlenül részt vevő pszichológus. A tréning elméleti és gyakorlati részt is magába foglal, és a megszerzett tapasztalatokra alapozva a kommunikációs ismeretek bővítésére, továbbá konfliktuskezelési technikák megismerésére és elsajátítására épül – fogalmazott az ORFK.

Az eddigi tapasztalatok szerint nagy segítség az őrök jelenléte
Fotó: Heves Megyei Hírlap/Huszár Márk

Iskolaőr egyébként semmiképpen nem állhat munkába a hárommodulos kötelező alapképzés nélkül,

amelynek keretében tanulnia kell pedagógiát, gyermekpszichológiát, bűnmegelőzést, konfliktuskezelést,

valamint rendvédelmi felkészítés és gyakorlat is vár minden jelentkezőre. A 120 órás szaktanfolyam során összesen négy vizsgát kell teljesíteni, hogy szolgálatba állhassanak az iskolaőrök, akiket féléves időtartamra bíznak meg. A pozíció betöltéséhez amúgy nem kötelező a rendőri előképzettség.

Korábban Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár arról beszélt lapunknak, hogy azok az iskolák, ahol gyakori a pedagógusok elleni verbális vagy akár fizikai fenyegetés és bántalmazás, örülnek a fokozott védelemnek, a segítség igénybevétele ugyanakkor minden esetben önkéntes, vagyis sehol sem kell attól félni, hogy az intézmény akarata ellenére kivezénylik az iskolaőröket.

Az eddigi tapasztalatok szerint komoly segítséget jelent a pedagógusoknak az őrök jelenléte. A Békéscsabai Szakképzési Centrumot vezető Mucsi Balázs Sándor például korábban azt mesélte lapunknak, hogy szerinte jó döntés az iskolaőrség felállítása,

mert az intézkedés érdemi visszatartó erőt jelent.

Mint mondta, visszaszorultak a lopások és a kisebb szabálysértések, nagyobb biztonságban érzik magukat a pedagógusok is, sőt a rendszeres rendőri jelenlétnek köszönhetően eltűntek az iskoláik környékéről azok a gyanús személyek, akik vélhetően dizájnerdrogokat terjesztettek a középiskolás diákok körében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.