Harmincéves jubileumát ünnepli az Országos Polgárőr Szövetség

– A polgárőrök a koronavírus-járvánnyal összefüggésben is nélkülözhetetlen segítséget nyújtottak: a veszélyhelyzeti intézkedések betartásának ellenőrzésében és karitatív feladatok ellátásában – mondta Papp Károly, a Belügyminisztérium belbiztonsági államtitkára a polgárőrség harmincéves fennállását ünneplő országos polgárőrnapon szombaton Mórahalmon.

2021. 08. 14. 16:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Papp Károly, a Belügyminisztérium belbiztonsági államtitkára a jublieumi ünnpeségen elmondta, hogy a kormány stratégiai szövetségesként tekint a polgárőrökre, ezért Pintér Sándor belügyminiszter előterjesztésére, a kormány idén további 100 millió forintot, 2022-től pedig 200 millió forint többlettámogatást biztosít a polgárőrség számára.

 

Az államtitkár arról is szólt, hogy a polgárőrök a közjó érdekében, szabadidejükben tevékenykednek a közrend, a közbiztonság fenntartásában, a bűnmegelőzésben, a katasztrófavédelmi helyzetekben, a járványkezelésben, a határ védelmében.

 

– A polgárőrség gyorsan reagál a kihívásokra, a változásokra, ezért a határőrizetben a jövőben is számítanak a szolgálatukra. Az ország ugyanis az elmúlt tíz év második legmagasabb illegális migrációs hullámával, embercsempész tevékenységével szembesül 

– hangsúlyozta Papp Károly, hozzátéve: Afganisztánban a NATO-erők kivonása következtében kialakult helyzet várhatóan tovább erősíti a migrációs nyomást a nyugat-balkáni útvonalon.

 

– 2011-ben a parlament megalkotta a polgárőr törvényt és az azóta eltelt tíz évben a szervezet urgásszerű fejlődésen ment keresztül

 – mondta el Túrós András, a szervezet elnöke ünnepi beszédében, majd leszögezte: büszke rá, hogy a polgárőrök közé tartozhat.  A szövetség vezetője továbbá kiemelte, hogy 2020-ban bővült a polgárőrség feladatköre, mivel megalakult a szociális polgárőr szekció, akik a rászoruló embereket segítik a mindennapokban. A szövetség vezetője az ünnepségen arra hívta fel a figyelmet, hogy az 1991-ben alapított polgárőrség európai hírű lett, napjainkban pedig a közbiztonság védelmében nélkülözhetetlenné vált.

Fotó: Kollányi Péter / MTI Fotó

Orbán Viktor levélben köszöntötte a szervezet tagjait, megköszönve áldozatos munkájukat, amit az ország érdekében végeznek. 

– Hazánk nevében szeretném megköszönni, hogy az elmúlt három évtizedben a falvaink és városaink biztonságának őrzésétől a határvédelemig mindig segítették a rendőrség és a honvédség munkáját 

– fogalmazott a minizterelnök.

 

„Azért vagyunk, hogy segítsünk. Ha Kati néni azzal jön oda hozzám, hogy rosszul van, elvisszük a kórházba. Segítünk a tanyán élőknek, de a határőrizeti feladatokban is részt veszünk. Egy polgárőr hatósági jogkörrel nem rendelkezik. Bűncselekmény gyanúja esetén azonban visszatarthatjuk az elkövetőt” – mondta el Markos György, a szervezet kommunikációs és társadalmi kapcsolatok elnökhelyettese.

 

Az eseményen adták át a Szent György Érdemjelet, a Köz Szolgálatáért Érdemjel Arany, Ezüst és Bronz Fokozatát, a Hadik András Szablya emléktárgyat, valamint a Kopácsi Sándor Polgárőr Érdemrendet és a Szent László Érmet, illetve a Polgárőr Érdemkereszt Arany Fokozatát és a Posta Biztonsága Érmet. Mindezek mellett az Országos Polgárőrnap alkalmából többen miniszteri dicséretben és emléktárgy-jutalomban részesültek. Egyes települések pedig Fővárosi Polgárőr Kerület, Polgárőr Város, Polgárőr Község elismerő címet kaptak.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.