időjárás 11°C Friderika 2021. September 20.
logo

A kormány kezdeményezi a veszélyhelyzet meghosszabbítását

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.09.14. 21:10 2021.09.15. 07:47
A kormány kezdeményezi a veszélyhelyzet meghosszabbítását

„A járvány elleni további hatékony védekezés és gyors reagálóképesség érdekében a kormány a járvány elleni védekezésről szóló törvény hatályának meghosszabbítását kezdeményezi az Országgyűlésnél 2022. január 1-jéig” – írta a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében. A kormány azért tartja szükségesnek a törvény hatályának meghosszabbítását, mert 

a világjárvány továbbra is tart, a delta vírusmutáns terjedése miatt egész Európában és Magyarországon is nő a fertőzöttek száma.

 „Ez továbbra is szükségessé teszi a járvány elleni védekezést és a gyors cselekvőképesség fenntartását. Az elmúlt másfél év bebizonyította, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták a járvány elleni védekezést” – ismertette a közlemény. Emlékeztettek arra is, hogy az Országgyűlés legutóbb májusban hosszabbította meg a törvény hatályát, ezzel a veszélyhelyzeti rendeletek hatálya az őszi parlamenti ülésszak első napját követő tizenöt napig tolódott ki. 

A parlament elé kerülő törvénymódosítás értelmében január elsejéig ismét meghosszabbodik a koronavírus elleni törvény hatálya. Amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, a kormány kezdeményezni fogja a veszélyhelyzetnek a törvény hatályvesztését megelőző megszüntetését 

– közölték, hozzátéve: az erről szóló javaslat hamarosan az Országgyűlés elé kerül, amelyet az elsők között vehetnek napirendre az őszi ülésszakon.

Mint ismert, a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Novák Katalin családokért felelős miniszter azonban közölte:

továbbra sem tartják indokoltnak, hogy bármilyen korlátozást vezessen be a kormány.