időjárás 1°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Feljelentették Karácsonyékat a gyanús villamosbeszerzés miatt

Magyar Nemzet
2021.09.25. 10:59 2021.09.25. 11:22
Feljelentették Karácsonyékat a gyanús villamosbeszerzés miatt

Mivel a beszerzésre vonatkozóan rengeteg, egyszerűen beazonosítható paraméter, konkrétum jelent meg a felhívás közzététele előtt, felmerül annak alapos gyanúja, hogy más piaci szereplők esélyei a közbeszerzési eljárásban történő eredményes részvételre rendkívül csekélyek lennének

írja honlapján a Közbeszerzési Hatóság azon villamosbeszerzés kapcsán, melynek tárgyai a klimatizálás nélküli frankfurti villamosok voltak. 

A Közbeszerzési Hatóság elnöke a fenti körülményekre tekintettel 

összeférhetetlenség, a verseny tisztaságára és a gazdasági szereplők esélyegyenlőségére vonatkozó alapelvek súlyos megsértése miatt jogorvoslati eljárást kezdeményezett a Közbeszerzési Döntőbizottságnál és megtette a szükséges büntetőjogi feljelentést.

Lapunk korábban beszámolt róla, hogy a BKV előzetes tárgyalásokat folytathatott olyan villamosokról, amelyekre később közbeszerzési eljárást írt ki, így előnybe hozhatták a nyertes pályázót. A beszerzés háttere, hogy Karácsony Gergely főpolgármester még júniusban elfogadta Tüttő Kata főpolgármester-helyettes javaslatát, amelyben használt, klíma nélküli német villamosok megvételét javasolta a fővárosnak. 

A főpolgármester a közgyűlést megkerülve, egy személyben döntött a német cégre kiírt közbeszerzési eljárásról. 

Emlékezetes, hogy Karácsony Gergely pártjával korábban határozottan a klímás tömegközlekedés mellett kampányolt, például a hármas metróra egy alkalommal törülközőkben szálltak fel, Tarlós Szauna feliratokat lobogtatva. Főpolgármesterként azonban még villamosokat is klímaberendezés nélkül vásárolna Karácsony, a frankfurtiak korábban azzal élcelődtek a most megvételre kínált villamosokkal kapcsolatosan, hogy alkalmasak lehetnek a grillezésre is, olyan meleg van rajtuk nyáron.