Milliárdos villamosbeszerzési botrány a Városházán?

Előzetes tárgyalásokat folytathatott a BKV olyan villamosokról, amelyekre később közbeszerzési eljárást írt ki, így előnybe hozhatták a nyertes pályázót – tudta meg az Origó. Az ügyben az Origó hírforrása szerint a Közbeszerzési Hatóság is vizsgálódik. A beszerzés háttere, hogy Karácsony Gergely főpolgármester még júniusban elfogadta Tüttő Kata főpolgármester-helyettes javaslatát, amelyben használt, klíma nélküli német villamosok megvételét javasolta a fővárosnak. A főpolgármester a közgyűlést megkerülve, egy személyben döntött a német cégre kiírt közbeszerzési eljárásról – írja a hírportál.

Forrás: origo.hu2021. 09. 24. 17:34
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2018. szeptember 3. Karcsony Gergely, a Prbeszd trselnke a Tth Bertalannal, az MSZP elnkvel, frakcivezetjvel tartott sajttjkoztatn az Orszggyls Irodahzban 2018. szeptember 3-n. MTI Fot: Kovcs Tams Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén augusztus 24-én közbeszerzési felhívást tett közzé a BKV Zrt. összesen 35, használt, alacsony padlós villamos beszerzésére. A közbeszerzést a BKV felhívással induló tárgyalásos eljárásként folytatja le. A pályázat határideje szeptember 22-én járt le, még nem hirdették ki az eredményt, de aligha nyerhet más, mint az a cég, amellyel egyeztettek.

Ugyanis az Origó információi szerint a BKV Zrt. által közzétett közlemények, valamint újságcikkek alapján a cég már a közbeszerzési eljárás megkezdését megelőzően egyeztetett egy céggel. 

Minden bizonnyal előzetesen egyeztettek már a német céggel, és utána ezekre a német villamosokra szabva írták ki a közbeszerzést.

Karácsony megkerülte a Fővárosi Közgyűlést

Karácsony a Fővárosi Közgyűlés megkérdezése nélkül fogadta el az előterjesztést, egy személyben döntött a több milliárdos közbeszerzési eljárásól. A főpolgármester tehát tudott arról, hogy a közbeszerzést arra a német cégre írták ki, amellyel korábban egyeztettek – olvasható az Origón.

Megpróbáltak úgy tenni, mintha ekkora értéknél nem kellene közbeszerzés. 

A megvásárolandó villamosokról még azt lehet tudni, hogy 1993-as, illetve 1997-es gyártmányúak, és nem klimatizáltak.

A hírportál információi szerint egyébként az ügyben a Közbeszerzési Hatóság már vizsgálatot folytat.

Karácsonyék 2019-ben még klimatizálással kampányoltak

A mostani beszerzés egyik pikáns részlete, hogy a beszerezni szándékozott villamosokon nincsen légkondicionálás. Karácsony Gergely és a teljes Párbeszéd még a 2019-es kampányban a metrók klimatizálására tett ígéretet. 

Karácsony 2019-ben a Lehel téri metrómegállónál szállt fel az egyik kocsira, és próbálta meg a metróban uralkodó nagy hőséggel lejáratni az akkori főpolgármestert, Tarlós Istvánt.

– Hogyha valaki annak idején hőmérővel állt a metróban, hogy megmérje, hány fok van, most azt javasoljuk a főpolgármester úrnak, hogy majd álljon azokon a villamosokon, amelyeknek a megvásárlását tervezi, légkondicionálás nélkül  tanácsolta Gulyás Gergely a hivatalban lévő főpolgármesternek.

A teljes cikket ITT érheti el. 

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.