Gyárfás-ügy: az SD-kártyák, a csomagmegőrző, a kapucni és a temető

A nyomozás során rögzített vallomásokból legalább két forgatókönyv rajzolódott ki arról, hogy hol lapultak és mi lett a sorsuk azoknak a hangfelvételeknek, amelyek segítségével megzsarolták Gyárfás Tamást. A hanganyagok az alvilág egykori meghatározó figurájának, Portik Tamásnak, valamint Gyárfás Tamásnak az évekkel ezelőtti beszélgetéseit tartalmazzák. Ezek a felvételek adtak lendületet a Fenyő János meggyilkolása ügyében indított nyomozásnak.

Mediaworks–Hírcentrum
2021. 09. 28. 14:53
null
A Fenyő János meggyilkoltatásával vádolt egykori producer szerint a hangfelvételek is őt igazolják Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az már korábban kiderült, hogy a médiamogult 1998-ban egy szlovák bérgyilkos, Jozef Roháč ölte meg. A felbujtó személye, személyei azonban sokáig ismeretlenek voltak. A rendőrség birtokába került hanganyagok, illetve a nyomozás során összegyűlt tények végül oda vezettek, hogy jelenleg Portik Tamás és Gyárfás Tamás is a vádlottak padjára került. Az ügyészség szerint ugyanis Gyárfás Tamás kérésére Portik Tamás adott megbízást Fenyő János likvidálására. Gyárfás és Portik is következetesen tagadja a vádakat.

A szóban forgó felvételeket Portik Tamás készítette. Az egykori olajbűnöző kettőjük szinte minden beszélgetését rögzítette. A párbeszédekben visszatérő téma volt a Fenyő-gyilkosság. 2018-ban a hanganyagok összeollózott változatával zsarolni kezdték Gyárfás Tamást, aki csak hosszas hezitálás után tett feljelentést.

A Nap-kelte volt producere talán nem véletlenül húzta az időt, hiszen miután a rendőrséghez fordult, a nyomozók a Farkasréti temetőben megtalálták a teljes hanganyagot, amelyet követően ő maga is gyanúsított lett mint a gyilkosság egyik felbujtója.

Az, hogy a felvételek miként kerültek a temetőbe, Dósa István András, az MSZP karitatív tagozatának egykori elnöke vallomásaiból tudható meg. Dósa, aki egyébként a Portik család bizalmasa volt, azt közölte: 2017 tavaszán Portik Tamás élettársa, Alma találkozót kért tőle. A vallomás szerint a „randevú” Bécsben, az operaház melletti parkolóházban létre is jött. „Azt mondta nekem, hogy a memóriakártyákon az ő férje, azaz Portik Tamás és Gyárfás Tamás beszélgetése hallható, és ezzel kezdjek valamit […] Nekem az volt az érzésem, […] neki pénzre lenne szüksége […] Alma azt mondta nekem, hogy juttassam el a felvételt a Gyárfásnak, és csináljak belőle pénzt […] Alma konkrét utasítást nem adott, hanem rám bízta az egészet.”

Ezt vallotta Dósa István András 2018. december 6-án. A férfi két nappal később azonban merőben más történettel állt elő.

„A korábbi vallomásomban azt mondtam, hogy a Portik Tamás és Gyárfás Tamás közötti beszélgetés hangfelvételeit az Almától kaptam egy bécsi parkolóház mélygarázsában, azonban ez nem volt igaz. Az említett bécsi találkozó nem történt meg. A memóriakártyákat még valamikor azelőtt kaptam, hogy Portikot becsukták volna, emlékeim szerint úgy, hogy egy zacskóban ruhákat kaptam az Almától, amit a Kázmér úti tartózkodási helyemre hozott el. Azt mondta, hogy őrizzem meg a ruhákat, mert fontos ruhadarabok. Én nem kérdeztem meg, hogy miért. Őszintén mondom, hogy engem ez akkor nem foglalkoztatott, hogy miért fontos, egészen tavalyig. A ruhákat időközben kivittem Kölnbe, még kb. 2012-ben, és ott is voltak az ottani lakásban, ahol a másik két lányom lakik. Egyébként azért vittem ki Kölnbe, hogy ne legyenek itt, mivel tudtam, hogy Portikhoz köthetőek. 2017-ben elmondtam az S. Gábornak, hogy vannak ezek a dolgok, amiket Portiktól kaptam és ő mondta, hogy nézzük meg, hogy mik azok. Ezért mentünk ki Kölnbe, hogy megnézzük, mik ezek. A ruhákat végigtapogattuk, és egy sötétkék kapucnis gyermekdzsekiben, illetve egy gyermekmellényben, a bélésbe bevarrva, különböző helyeken megtaláltuk ezeket a kártyákat. Ott kint belehallgattunk. Rájöttünk, hogy ez egy nagyon sikamlós téma, Portik és Gyárfás beszélgettek rajta. A beszélgetések több témát érintettek, de vannak rajta olyan részek is, amik a Fenyő-ügyre vonatkoztak. Ebből azt szűrtük le, hogy ez egy nagyon értékes felvétel, nemcsak financiális, hanem mindenféle szempontból. Az volt az ötletünk, hogy ezeket a felvételeket el kell adni. Kölnből hazafelé Bécsben, a főpályaudvaron, beraktuk a kártyákat egy csomagmegőrzőbe, mert a Gabi azt mondta, hogy ezzel ő a határon nem jön át. Én egy pár hét múlva kimentem érte, és hazahoztam kocsival. Nem akartam a lakásban tárolni, ezért becsomagoltam őket egy papírtasakba, melyet ragasztószalaggal vízmentessé tettem és külön beraktam egy nejlonba őket, majd a Farkasréti temetőben egy támfalnál elrejtettem és ott tároltam.”

A kérdés tulajdonképpen az, hogy Dósa István Andrásék a saját szakállukra vágtak bele a zsarolásba, vagy valaki a háttérből mozgatta a szálakat.

 

Borítókép: Gyárfás Tamás a Gyárfás-perként emlegetett bírósági eljárás egyik tárgyalásán 2020 elején.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.