Jakab „viktóriázása” megosztja a baloldalt

Nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani Jakab Péter szexuális erőszakot magába foglaló mondatainak – véli Mucsi Tamás, a DK csongrádi jelöltje, míg Márki-Zay Péter szerint elfogadhatatlan ezzel példálózni. A Momentum is elítéli a gyűlöletpolitikát, dacára annak, hogy Fekete-Győr András nemrégiben a cigányságról tett igen dehonesztáló kijelentéseket.

2021. 09. 23. 5:45
null

Nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani Jakab Péter szexuális erőszakot magába foglaló mondatainak – véli Mucsi Tamás, a DK csongrádi jelöltje, míg Márki-Zay Péter szerint elfogadhatatlan ezzel példálózni. A Momentum is elítéli a gyűlöletpolitikát, dacára annak, hogy Fekete-Győr András nemrégiben a cigányságról tett igen dehonesztáló kijelentéseket.

Sem a szexuális erőszakkal, sem a homoszexualitással nem lehet ilyen formában példálózni. Mindkettő elfogadhatatlan az emberi méltósággal, egy politikus esetében pedig, főként hogy a nagyon magas politikai tisztségre pályázónak a méltóságával sem célszerű ezt összeegyeztetni – fogalmazott Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt Jakab Péter Jobbik-elnök hétfői parlamenti felszólalásával kapcsolatban. Hódmezővásárhely polgármestere a Partizán nevű YouTube-csatornán azt mondta: fontos, hogy tiszteljük egymásban az embert, az ellenfelet, és tiszteljük egymásban magunkat. 

– Mert ha valaki mást ilyen szólamokkal és ilyen gondolatokkal támad, az saját magát sem tiszteli

 – vélekedett. Vitapartnere, a DK-s Mucsi Tamás már jóval árnyaltabban, a Jobbikot védelmébe véve, kissé személyeskedve azt mondta, „ez egy olyan figyelemfelkeltés, mint Márky-Zay Péternek a rendszeres gyurcsányozása, dobrevezése, amelyek az ellenzék közé éket verhetnek”. Mucsi Tamás szerint mindenki kerülhet olyan helyzetbe, akár egy fórumon, ahol egy rosszul elsült mondattal szembesül. – Nem kell ekkora jelentőséget tulajdonítani neki – fogalmazott a DK csongrádi jelöltje.
Mint ismert, Jakab Péter a Jobbik miniszterelnök-jelöltjeként az Országgyűlésben – szexuális erőszakkal és a homoszexualitással viccelődve – azt mondta: Orbán Viktorból is lehet még Orbán Viktória a börtönben. A Budapest Pride erre reagálva 

elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy olyan politikus kérjen felhatalmazást az ország vezetésére, akinek az LMBTQ-közösség csak egy poén csattanója. 

– Ha Jakab Péter kormányváltás mellett rendszerváltást is ígér, az első feladata elhagyni a buzivicceket és a szexuális erőszakot relativizáló vicceket – közölte a szervezet, hozzátéve, hogy Jakabnak „nem viccelődnie kell a szexuális erőszakon, hanem éjt nappallá téve a visszaszorításán dolgoznia”. Lapunk szerette volna megtudni az MSZP és a DK hivatalos álláspontját szövetségesük kijelentéséről, de lapzártánkig nem reagáltak.
A Momentum is megszólalt Jakab ízléstelensége miatt, mint fogalmaztak, a nemi erőszak sosem lehet vicc tárgya. 

– A Momentum számára nem fér bele, ha egy politikus homofób, szexista vicceket mesél, vagy éppen nemi erőszakkal humorizál. Ez sem a Parlament falai között, sem az utcán nem fér bele, ebből nem lesz politikai kultúraváltás Magyarországon. A gyűlöletpolitikával szemben nincsen kompromisszum, csak zéró tolerancia 

– szögezte le a párt.
A párt határozott álláspontja azért érdekes, mert Fekete-Győr András, a párt miniszterelnök-jelöltje 

nemrégiben igen dehonesztálóan nyilatkozott a cigányságról. 

 Az 1Magyarország Kezdeményezés által rendezett vitán roma aktivisták szembesítették a politikust a roma közösségek legsürgősebb és legfontosabb kérdéseivel. A beszélgetésen a pártelnök szavaiból az derült ki, hogy a magyar és a cigány két külön egység, akik több száz éve „osztoznak” az országon, és akiknek teljesen más az értékrendjük. Elvégre a cigányoknál „a vándorlás, az improvizáció, a tánc, a zene, a család erősebb értékekként jelennek meg”, mint a magyaroknál. Mint fogalmazott, amíg ő az életét próbálja a lehető legkiszámíthatóbbá, megtervezetté tenni,  addig az általa megismert roma családok sokkal inkább napról napra élnek, terveznek, túlélnek. Persze, „ha van egy kezdő hatvan- vagy százezer forint, akkor az el fog fogyni a hó közepén”. Fekete-Győr számára az is dilemma, hogy ezeken a „kulturális különbségeken” kell-e, érdemes-e változtatni. A vitán jelenlévő Szegedi Dezső szociológus azt hangsúlyozta, nem látja azt a kulturális különbséget, amiről Fekete-Győr beszélt. A vitán szintén résztvevő Rézműves Benjámin egyetemi hallgató úgy fogalmazott: 

erősen hiányos ismeretekre utal, ha megfogalmazódik benne az, hogy a romák más értékrend szerint szervezik meg közösségeiket.

Náci karlendítésre emlékeztető mozdulat

Különös kép került elő Farkas Péter Barnabásról, aki a Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum és az Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom közös jelöltje az előválasztáson, egyben Ózd jelenlegi alpolgármestere. Az ominózus fotón – amely nem mellesleg Katowice városának történeti múzeumában, egy olyan illusztrációként elhelyezett épületrész előtt készült, amin zsidóellenes feliratok voltak – Farkas Péter Barnabás náci karlendítésre emlékeztető mozdulatot tett. Az alpolgármester az ATV-nek küldött válaszában ugyanakkor tagadta, hogy a kéztartása náci karlendítés volt. – A fotó a lengyelországi testvérvárosi látogatáson készült 2018-ban. Az ózdi delegációt, amelynek tagja voltam alpolgármesterként, a helyi városvezetés múzeumlátogatásra vitte, ahol egy korabeli utcarészlet-rekonstrukció (díszlet) előtt fotózkodtunk. A képet készítő személy mögött, távolabb álltak a többiek, akiknek integettem, hogy a régi városrészlet előtt, mivel a kiállítás többi részéhez képest itt egy nagyobb tér volt, álljunk össze csoportképre – részletezte a politikus, hangsúlyozva: a kéztartása nem náci karlendítés volt, hanem egy pillanatfelvétel erről a mozdulatról, ennek ellenkezőjét belemagyarázni pedig aljas rágalom.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.