időjárás 16°C Gál 2021. October 16.
logo

Kihagyja önéletrajzából, de évekig Gyurcsánynak dolgozott Karácsony Gergely

Forrás: mandiner.hu
2021.09.28. 08:34 2021.09.28. 14:50
Kihagyja önéletrajzából, de évekig Gyurcsánynak dolgozott Karácsony Gergely

Dobrev Klára az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjeinek második vitáján felidézte, a hatpárti ellenzéki összefogás jelöltjei épp mit csináltak 2006-ban, amikor a férje, Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének hatására kirobbant, hónapokig tartó tömeges tüntetéseket brutális rendőri erőszakkal verték szét. Karácsony Gergely akkortájt épp Gyurcsány Ferencnek dolgozott.

Karácsony Gergely 2002 és 2008 között, az MSZP–SZDSZ-kormányok idején a Miniszterelnöki Hivatal tanácsadójaként dolgozott. Egészen pontosan Horn Gábor akkori SZDSZ-es miniszterelnöki koordinációért felelős államtitkár stábjának volt a tagja tanácsadóként – írja a Mandiner.

Ezt a Gyurcsányhoz fűződő viszonyával kapcsolatos nem mellékes tényt Karácsonynak nem szokása feltüntetni önéletrajzaiban sem, ellentétben a nem létező doktori fokozatával és nyelvvizsgájával, amelyeket viszont többször is szerepeltetett.

A százalékokban mérhető szavazóbázis híján évek óta az MSZP-vel közösen ténykedő Párbeszéd társelnöke a fellelhető információk szerint 2000-ben, 25 évesen került a nagypolitika közelébe. Ekkor kezdett a Medián közvélemény-kutatónál dolgozni, ahol 2006-ig kutatásvezető, attól kezdve pedig kutatási igazgató volt. Karácsony 2002-ben már részt vett az SZDSZ választási kampányában, és feltehetően itt szerzett kapcsolatain keresztül kerülhetett Horn csapatába. Gyurcsány Ferenc 2004-es hatalomra kerülését követően pedig még négy évig nekik dolgozott.

Karácsony erről a Beszélőnek 2013-ban adott interjúban így nyilatkozott: 

A Medián a 2002-es SZDSZ-kampányban végzett felméréseket. Ennek révén személyesen is megismerkedtem néhány SZDSZ-es politikussal. Amikor Horn Gábor államtitkár lett, fölállított magának egy kisebb tanácsadó csapatot, ahová engem is meghívott. Az volt a dolgunk, hogy az SZDSZ politikai stratégiáját valamiképpen külső szemlélőként elemezzük, formáljuk. Nagyon élveztem, nagyon sokat tanultam ott a politikáról.

Természetesen mindezt nem ingyen tette. A Mediántól kapott fizetése mellé nyilván nem jött rosszul, hogy családi cégén, az azóta megszüntetett Social Report Kereskedelmi és Szolgáltató Bt.-n keresztül számlázott az akkori miniszterelnök hivatalának – olvasható a portálon.

Tehát Karácsony Gergely hat éven keresztül, többek közt a 2006-os rendőrterror idején Gyurcsány Ferencnek dolgozott.

Karácsony egyébként nem volt hálátlan, amellett, hogy főpolgármesterré választását követően teletömte a Fővárosi Önkormányzatot a Gyurcsány-korszak korábbi ismert embereivel, pártja, a Párbeszéd folyamatosan több milliós megbízásokat adott a Horn Gábor vezette Republikon Intézetnek.  

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Borítókép: Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc 2019-ben (Kép: MTI/Balogh Zoltán)