időjárás 6°C Melinda, Vivien 2021. December 2.
logo
Magyar György szerint kardinális kérdés, hogy még az áprilisi országgyűlési választások előtt döntsenek Áder János utódjáról

Az államfőválasztásból is házibajnokságot csinálna a baloldal

Elek Nikoletta
Forrás: klubradio.hu
2021.10.16. 16:14 2021.10.16. 20:33
Az államfőválasztásból is házibajnokságot csinálna a baloldal

– A hetek óta zajló baloldali házibajnoksághoz hasonlóan köztársaságielnök-jelölti előválasztást tervez a Civil Választási Bizottság – jelentette be a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában Magyar György.

 A bizottság elnöke azt hangoztatta, hogy az új köztársasági elnök személyéről még az áprilisi országgyűlési választások előtt kell döntenie a parlamentnek. 

Szavai szerint ez kardinális kérdés, mivel nem tenne jót egy esetleges kormányváltásnál, ha a kétharmados kormánypárti többség által választott államfő nem írná alá az új törvényeket. Megjegyezte: tisztában vannak azzal, hogy Magyarországon a köztársasági elnököt nem közvetlenül választják meg az állampolgárok, mégis fontosnak tartják, hogy javaslatot tegyenek egy, az ellenzéki oldal által elfogadható személyre. 

Mint ismert, Áder János jelenlegi köztársasági elnök már két ciklust is eltöltött az államfői tisztségben, az alaptörvény értelmében tehát őt már semmiképp sem lehet majd újraválasztani. 

Az érvényben lévő szabályok szerint a köztársasági elnököt 2022. március 9. és április 9. között, tehát még az országgyűlési választások előtt kell megválasztani. 

Orbán Viktor miniszterelnök korábban kijelentette: január előtt nem foglalkozik az államfőválasztás ügyével.