Az államfőválasztásból is házibajnokságot csinálna a baloldal

Magyar György szerint kardinális kérdés, hogy még az áprilisi országgyűlési választások előtt döntsenek Áder János utódjáról.

Forrás: klubradio.hu2021. 10. 16. 16:14
Magyar György
Budapest, 2014. szeptember 29. Magyar György ügyvéd, független fõpolgármester-jelölt sajtótájékoztatón beszél Budapesten 2014. szeptember 29-én. A tájékoztatón Falus Ferenc, az MSZP, a DK és az Együtt-PM közös fõpolgármester-jelöltje bejelentette visszalépését, valamint Magyar György bejelentette, hogy visszalép Bokros Lajosnak, a Modern Magyarország Mozgalom fõpolgármester-jelöltjének javára. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A hetek óta zajló baloldali házibajnoksághoz hasonlóan köztársaságielnök-jelölti előválasztást tervez a Civil Választási Bizottság – jelentette be a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában Magyar György.

 A bizottság elnöke azt hangoztatta, hogy az új köztársasági elnök személyéről még az áprilisi országgyűlési választások előtt kell döntenie a parlamentnek. 

Szavai szerint ez kardinális kérdés, mivel nem tenne jót egy esetleges kormányváltásnál, ha a kétharmados kormánypárti többség által választott államfő nem írná alá az új törvényeket. Megjegyezte: tisztában vannak azzal, hogy Magyarországon a köztársasági elnököt nem közvetlenül választják meg az állampolgárok, mégis fontosnak tartják, hogy javaslatot tegyenek egy, az ellenzéki oldal által elfogadható személyre. 

Mint ismert, Áder János jelenlegi köztársasági elnök már két ciklust is eltöltött az államfői tisztségben, az alaptörvény értelmében tehát őt már semmiképp sem lehet majd újraválasztani. 

Az érvényben lévő szabályok szerint a köztársasági elnököt 2022. március 9. és április 9. között, tehát még az országgyűlési választások előtt kell megválasztani. 

Orbán Viktor miniszterelnök korábban kijelentette: január előtt nem foglalkozik az államfőválasztás ügyével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.