időjárás -5°C Artúr, Vince 2022. January 22.
logo

Brenner Koloman a kommunizmus áldozatain viccelődött

Magyar Nemzet
Forrás: MEDIAWORKS HÍRCENTRUM
2021.10.27. 06:10 2021.10.27. 08:31
Brenner Koloman a kommunizmus áldozatain viccelődött

Lapunkhoz eljutott egy olyan Facebook-poszt, amelyet Brenner Koloman, az Országgyűlés jelenlegi jobbikos alelnöke 2016 nyarán tett közzé és amely a kommunizmus áldozatain élcelődik. A szóban forgó bejegyzés a mai napig megtalálható Brenner privát Facebook-oldalán, amelyet egyébként bárki láthat, mivel a poszt nyilvános. Az eset kapcsán a parlamenti alelnök pusztán annyit mondott: „2016-ban nem voltam politikus”.

Egy olvasónk hívta fel a Mediaworks Hírcentrumának figyelmét Brenner Kolomannak, az Országgyűlés jobbikos alelnökének egy 2016. júliusi Facebook-bejegyzésére. Az ekkor még a politikán kívül tevékenykedő, ám a Jobbik holdudvarába tartozó Brenner a kommunizmus áldozatain viccelődő posztot tett közzé személyes Facebook-oldalán, a bejegyzés nyilvánosan elérhető a mai napig.

Felvi.hu: elérte a(z) ÁVH-TTK kulák tanulmányok (orosz nyelven) (Szibéria) ANA ponthatárát” – olvasható a bejegyezésben, amely egy iskolai felvételi értesítés mintájára elkészített SMS-üzenet.

A képen látszik az illető mobilszolgáltatója, amelyet szintén poénforrásnak szántak: „Telekomcsi”.

Brenner Koloman a posztot minden kommentár nélkül a Szocialista mémek nevű Facebook-oldalról osztotta meg, amely igyekszik viccet csinálni a kommunizmusból, szocializmusból, ám sokszor annak áldozatain is élcelődik, mint ahogy az ebből a bejegyzésből is kitűnik. A poszt egyébként idén is megjelent a Szocialista mémek oldalán a felvételi ponthatárok nyári kihirdetésének időpontjához igazítva.

A kommunizmus áldozatain való élcelődés kommentár nélküli megosztása azért is különösen furcsa Brenner esetében, mert a korábban tudományos pályán mozgó germanista, a német nyelv szakavatott ismerője számos megemlékezésen vett részt, amelyeken a második világháború után a hazánkból kitelepített sváb és német ajkú családok emlékezetét igyekezett megőrizni, tragédiáikat elevenítették fel.

Ismert: azok, akiket végül nem telepítettek ki Magyarországról és német ajkúak vagy német felmenőkkel rendelkeztek, a második világháború után számos esetben internálták a szocialista rendszer hatóságai, például a hírhedt Államvédelmi Hatóság (ÁVH). Sokukat éppen Szibériába küldték kényszermunkára pusztán származásuk miatt, ahol a megpróbáltatások miatt halálukat lelték. Mindezek mellett az sem elhanyagolható szempont: ha valaki mondjuk a holokauszt, a másik XX. századi magyarországi sorscsapás kapcsán készítene vagy osztana meg hasonló, humorosnak szánt SMS-t, az valószínűleg örökre kiírná magát a közéletből.

A Gyurcsány Ferenc támogatásával a soproni előválasztási küzdelemben nyerni tudó parlamenti alelnököt szerdán telefonon kerestük az ügyben, ám kérdésünkre, amelyet nem tudtunk végigmondani, mindössze annyit válaszolt, hogy 2016-ban még nem volt politikus, illetve keressük a Jobbik sajtóosztályát, majd bontotta a vonalat.

A szovjetek által „kuláknak” bélyegzett gazdag paraszti réteg felszámolása az egész kommunista blokkban tervszerűen zajlott, a propagandahadjáratot a folyamatos terror, majd sok esetben a fizikai megsemmisítés követte. A Rákosi-rendszer többek között percekkel, „padláslesöpréssel”, a hatóságok, például az ÁVH általi vegzálással, folyamatos megfélemlítéssel és internálással mindent elkövetett a kulákság felszámolásáért. Sokukat száműztek és kivégeztek a Szovjetunió területén.

Az Országgyűlés — amelynek egyik alelnöki tisztségét jelenleg Brenner Koloman tölti be — 2012-ben határozott úgy, hogy a kuláküldözés idején tönkretett magyar gazdáknak emléknappal adózik.

Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd