Ismét a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke lehet Orbán Viktor

A brüsszeli tanácskozás másik fontos pontja lesz a Fidesz határozati javaslata a hagyományos családmodell támogatásáról.

Baranyai
2021. 10. 28. 17:29
PASTRANA, Andrs; ORBN Viktor
A Kereszténydemokrata Internacionálé ülése Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke csütörtökön Brüsszelbe utazik a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) kétnapos vezetőségi ülésére, illetve közgyűlésére – tájékoztatott Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője tegnap. Hozzátette: a CDI ezúttal rendkívüli tisztújítást tart, és a közgyűlési előterjesztés szerint a Fidesz elnöke, Orbán Viktor ismét a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke lehet.

Havasi Bertalan tájékoztatása szerint a kétnapos brüsszeli tanácskozás másik fontos napirendi pontja az a határozati javaslat, amelyet a Fidesz a szlovén tagpárttal, az SDS-szel közösen a budapesti demográfiai csúcs zárónyilatkozatára építve nyújtott be Európa népesedési helyzetéről. Ez többek között kiemeli a hagyományos családmodellt megerősítő intézkedések fontosságát, hangsúlyozza, hogy a családpolitikának nemzeti hatáskörben kell maradnia, valamint felhívja a figyelmet arra, hogy a migráció nem lehet a demográfiai problémák kezelésének eszköze.

Novemberben lesz húsz éve, hogy a Fidesz a CDI tagja lett, a nagyobbik magyar kormánypárt elnöke, Orbán Viktor pedig két évtizede tölti be a jobbközép pártokat tömörítő világszervezet alelnöki tisztjét. 

A CDI-t 1947-ben hívták életre annak érdekében, hogy a nyugat-európai országok kereszténydemokrata pártjainak politikáját összehangolják. Ebből jött létre 1961-ben Santiago de Chilében a Kereszténydemokrata Világunió, amely a világ keresztényszociális mozgalmainak, kereszténydemokrata pártjainak együttműködési fórumaként működik mind a mai napig, 1982 óta Kereszténydemokrata Internacionálé, majd 2016-tól Centrista Demokrata Internacionálé név alatt.

Borítókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.