Márki-Zay hamar varázstalanodni fog

Hiába mutatta magát kívülállónak, Márki-Zay Péter ugyanúgy része a baloldali összefogásnak. Nagyon hamar ki fog derülni, hogy neki is alá kell írni a hat párttal, magával Gyurcsány Ferenccel, így ő is a bukott baloldal kirakatemberévé válik – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán arról, hogy Dobrev Klárát maga mögé utasítva Hódmezővásárhely polgármestere nyerte az előválasztást. A Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója szerint ugyanakkor kérdéses, hogy Márki-Zay vezetésével kibírja-e áprilisig a baloldali együttműködés.

Bákonyi Ádám
2021. 10. 18. 5:50
null

Hiába mutatta magát kívülállónak, Márki-Zay Péter ugyanúgy része a baloldali összefogásnak. Nagyon hamar ki fog derülni, hogy neki is alá kell írni a hat párttal, magával Gyurcsány Ferenccel, így ő is a bukott baloldal kirakatemberévé válik – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán arról, hogy Dobrev Klárát maga mögé utasítva Hódmezővásárhely polgármestere nyerte az előválasztást. A Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója szerint ugyanakkor kérdéses, hogy Márki-Zay vezetésével kibírja-e áprilisig a baloldali együttműködés.

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje, hódmezővásárhelyi polgármester nyerte a baloldali előválasztás második fordulóját. Lapzártánk idején a szavazatok nagyjából hatvanszázalékos feldolgozottságánál Márki-Zay a leadott voksok 58 százalékát szerezte meg. Dobrev Klára, a DK jelöltje tegnap este nyolc órakor elismerte vereségét, és gratulált Márki-Zaynak, akit mindenben támogat.

Életbe lép a Gyurcsány–Márki-Zay-paktum – reagált Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, hozzátéve: a baloldal hatalmat akar, annak viszont feltétele, hogy a miniszterelnök-jelölt és a legnagyobb baloldali párt elnöke ezt megkösse. Márki-Zay nyilatkozata egyértelművé teszi, hogy Gyurcsány rajta keresztül térne vissza a hatalomba, a helyzet tehát változatlan – hangsúlyozta. 

– Márki-Zay Péter elsősorban azzal tudta mozgósítani a szavazóit, hogy kívülállóként mutatta be magát, akinek nincs köze a 2010 előtti világhoz. Pedig ez átverés, hiszen ő is része a baloldali összefogásnak. A szavazói abban reménykednek, hogy általa lehetséges egy ellenzékváltás, a rossz hír viszont számukra az, hogy nem – értékelt a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán. 

A Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója hangsúlyozta: Márki-Zay egy darabig még a mézesheteit töltheti, hiszen győzelmével valóban nagyot lépett előre, ám nagyon hamar ki fog derülni, hogy neki is alá kell írni a hat párttal, magával Gyurcsány Ferenccel, így ő is a bukott baloldal kirakatemberévé válik. 

– Márki-Zay Péter hamar varázstalanodni fog – jegyezte meg a politológus. 

Szerinte abból a szempontból mindegy is, hogy ki nyerte az előválasztást, mindenképpen a DK-nak lesz a legnagyobb frakciója a baloldalon. A különbség így csupán annyi, hogy a Gyurcsány családnak egy helyett most két lépésben kell átvennie a baloldal felett az uralmat. 

Ha Dobrev nyerte volna meg az előválasztást, akkor a Szemlőhegyi úton a családi vacsoránál is meg lehetett volna beszélni az ellenzék dolgait

 – fogalmazott Kisze­l­ly Zoltán, aki szerint ugyanakkor kérdéses, hogy Márki-Zay vezetésével kibírja-e áprilisig a baloldali együttműködés. – Kérdés, hogy Márki-Zay kivételesen betartja-e a hat pártnak tett ígéreteit, hiszen eddig azt láttuk tőle, hogy mindennek az ellenkezőjét tette, mint amit mondott. Csata várható abban is, hogy míg Márki-Zay szak­értői kormányt akar, a többiek hagyományos politikusit. 

Nagy meccs vár­ható a közös listáról is, amiről Hódmezővásárhely polgármestere minél előbb, Gyurcsány Ferencék viszont annál később szeretnének megállapodni – sorolta a várható konfliktusokat Kiszelly Zoltán.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában úgy vélekedett: kommunikációs fogás csupán, hogy Márki-Zay Péter konzervatívnak mutatja magát, valójában több szavazatot remél ettől. Deák Dániel szerint a hódmezővásárhelyi polgármester a baloldalon kívüli szavazókat akarja megnyerni, azt gondolván, hogy pusztán az ellenzéki táborral nem lehet választást nyerni. 

A miniszterelnök-jelölti vitából már kiderült, hogy Márki-Zay Péter egyáltalán nem gondolkodik jobboldali programban, egy régebbi nyilatkozatában pedig még összefogást szorgalmazott Gyurcsány Ferenccel és elismerően nyilatkozott a hírhedt őszödi beszédről 

– mondta Deák Dániel.

Kiszelly Zoltán szerint Márki-Zay fölényes győzelme azt is mutatja, hogy képes egyesíteni a DK-szimpatizánsokon kívüli ellenzéki szavazókat, így az őt támogató pártoknak érdemes lehet külön listán megméretniük magukat. – Ennek a forgatókönyvnek a legnagyobb nyertese a Momentum, a legnagyobb vesztese pedig a Jobbik lenne – mutatott rá. 

Borítókép: Mirkó István

Gyurcsány Soros Györgyöt sejtette Márki-Zay mögött? 

DK: Soros György áll Márki-Zay mögött címmel jelent meg egy cikk szombaton a 168óra.hu-n. Ebben a lap közölte, hogy információik szerint péntek délután szűk körben értékelte az előválasztás addigi eredményeit Gyurcsány Ferenc a DK stábjával, és ekkor kijelentette, hogy Soros György állt be Márki-Zay mögé, a hódmezővásárhelyi polgármester ennek köszönheti sikereit. A cikk szombat kora délutánra aztán eltűnt a lap oldaláról, amely később közleményben kért bocsánatot a történtekért. „A Demokratikus Koalí­cióval és az ellenzéki előválasztással foglalkozó cikkünket az alábbi okból távolítottuk el az oldalunkról: bár a cikk készítésekor a tudomásunkra jutott információt két független forrásból is megerősíttettük, a cikk megjelenését követően azonban az érintettek hitelt érdemlően cáfolták a megjelentetett információt. Ennek fényében a cikk közlését haladéktalanul felfüggesztettük. Az érintettektől és olvasóinktól elnézést kérünk” – írta a portál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.