időjárás 4°C Virgil 2021. November 27.
logo

Nem ismeri el csúfos vereségét Jakab Péter

Hertelendy Gábor
Forrás: ATV.hu
2021.10.28. 14:59 2021.10.28. 15:05
Nem ismeri el csúfos vereségét Jakab Péter

Nem volt hajlandó elismerni előválasztási vereségét Jakab Péter, és nem indított maga ellen bizalmi szavazást sem a kudarcos szereplés után – ez derült ki a Jobbik elnökének szavaiból az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Jakab Péter azt állította, hogy a párt által megnyert huszonkilenc választókörzet „csatatérkörzet”, ahol el fog dőlni a kormányváltás. – Ezért történelmi a felelősségünk, mert a biztos körzeteket nehéz megnyerni – hangoztatta arra a műsorvezetői megjegyzésre, hogy az LMP mellett a Jobbik járt a legrosszabbul, ugyanis a huszonkilenc, az előválasztáson megnyert körzetből mindössze három biztosra behúzható körzete van a pártnak. Többszöri kérdésre Jakab Péter hibának nevezte, hogy nem a saját programjára koncentrált, hanem az országjárásra. – Ha én magamra koncentráltam volna, akkor Budapesten sokkal többet kampányoltam volna – jegyezte meg a pártelnök, ezután ismételten tagadta, hogy létezik Jobbik–DK-paktum arra hivatkozva, hogy mindenkivel kötött a párt megállapodást.

A Jobbik nem először tagadja le a Gyurcsány-párttal kötött szövetségét: Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke is azzal érvelt, hogy az LMP-vel többször szövetkeztek a baloldali előválasztáson.

Lapunk többször is megírta, hogy 

ezzel szemben a százhatból több mint harminc választókörzetet érintően állapodott meg egymással a DK és a Jobbik, a megállapodás értelmében pedig a fővárosi körzetek jelentős részénél Gyurcsány-párti képviselőket indítottak, akik mögé a Jobbik is beállt.

Ráadásul Jakab Péter hiába tartja Miskolcot biztos jobbikos körzetnek, amikor a 2018-as országgyűlési választáson ő maga alulmaradt a Fidesz–KDNP színeiben elinduló Csöbör Katalinnal szemben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei első számú választókerületben. Jakab Péter ráadásul annak ellenére nem kért maga ellen bizalmi szavazást – hangoztatva a Jobbik egységét –, hogy még a miniszterelnök-jelölti versenyen is sikerült alulmúlnia a Jobbik szereplését. 

A pártelnök ugyanis – az előzetes várakozások ellenére – nem jutott be az előválasztás második fordulójába, a hatszázezer választó közül mindössze tizennégy százalék támogatta őt.

Borítókép: MTI/Illyés Tibor