időjárás 4°C Andor, András 2021. November 30.
logo
A kutatás szerint Márki-Zay is csak Budapesten népszerű

Századvég: A választók 51 százaléka Orbán Viktorra szavazna

Magyar Nemzet
Forrás: szazadveg.hu
2021.10.19. 09:32 2021.10.19. 14:45
Századvég: A választók 51 százaléka Orbán Viktorra szavazna

Karácsony Gergelyhez hasonlóan Márki-Zay Péter támogatottsága is inkább a fővárosban erős, a vidékieket nem sikerült megszólítania – derült ki a Századvég közvélemény-kutatásából. Az eredmények azt is megerősítették, hogy a szavazók többsége továbbra is Orbán Viktort látná szívesen a miniszterelnöki székben.

A baloldali előválasztás lezárultával felmérést készített a Századvég arról, hogy a magyar szavazók az előválasztás győztesét, Márki-Zay Pétert, vagy a hivatalban lévő Orbán Viktort látnák-e szívesebben 2022-től a miniszterelnöki székben. 

A kutatás szerint 51 százalék Orbánra szavazna, Márki-Zayt 41 százalék támogatná. A válaszmegtagadók és bizonytalanok aránya 8 százalék. 

A Századvég honlapján közzétett adatokból kiderül: lakóhely szerinti bontásban vizsgálva a baloldal miniszterelnök-jelöltje Budapesten népszerű, ugyanakkor – Karácsony Gergelyhez hasonlatosan – a vidéki szavazókat kevésbé vagy nem tudja sikeresen megszólítani. 

Márki-Zayt a budapestiek 54 százaléka látná szívesen kormányfőként, míg ez az arány a megyeszékhelyeken élők vonatkozásában 42 százalék, a városok és falvak lakossága körében 37-37 százalék.

Ezzel szemben Orbán Viktor újraválasztását a fővárosiak 38 százaléka támogatná, továbbá – a megyeszékhelyen élők 52 százaléka, a városok és falvak megkérdezettjeinek pedig az 54 illetve 56 százaléka választaná őt 2022-ben is az ország miniszterelnökének.