Tölgyessy Péter kemény szavakkal illette Márki-Zayt

A többi között Márki-Zay Péter hiányos valóságérzékéről beszélt Tölgyessy Péter a Partizán műsorában. Az SZDSZ egykori elnöke szerint az ellenzék közös kormányfő-jelöltje a társadalom megosztottságát mélyíti a retorikájával. Úgy vélte, hogy az Alaptörvénynek a Márki-Zay által is belengetett egyszerű többséggel történő hatályon kívül helyezése polgárháborús állapotokat teremtene és előfordulhatna, hogy a rendőrségnek kellene fellépnie az Országgyűlés tagjaival szemben. Az egyetemi oktató arra is rámutatott, hogy gyakorlatilag nem léteznek azok a bezzeg-demokráciák, amelyekkel az ellenzék példálózik.

Kárpáti András (MWH)
2021. 10. 23. 7:15
Tölgyessy Péter

A többi között Márki-Zay Péter hiányos valóságérzékéről beszélt Tölgyessy Péter a Partizán műsorában. Az SZDSZ egykori elnöke szerint az ellenzék közös kormányfő-jelöltje a társadalom megosztottságát mélyíti a retorikájával. Úgy vélte, hogy az Alaptörvénynek a Márki-Zay által is belengetett egyszerű többséggel történő hatályon kívül helyezése polgárháborús állapotokat teremtene és előfordulhatna, hogy a rendőrségnek kellene fellépnie az Országgyűlés tagjaival szemben. Az egyetemi oktató arra is rámutatott, hogy gyakorlatilag nem léteznek azok a bezzeg-demokráciák, amelyekkel az ellenzék példálózik.

Tölgyessy Péter az ellenzék retorikáját bírálta, a különböző ígéreteiket pedig több szempontból is felelőtlennek nevezte a Partizán baloldali előválasztás eredményét értékelő műsorában a minap. Az SZDSZ egykori elnöke erős kételyeket fogalmazott meg Márki-Zay Péter kormányzóképessége kapcsán is. – Bár Márki-Zay rendre felmondja az ellenzéki közönség vágyait, ebből megítélhetetlen, hogy van-e egyáltalán kormányzati alkalmassága. Nemzetközi jelenség, hogy a választók egy jelentős része nem bízik már az elitekben, s azokra a jelöltekre tekintenek mintegy megmentőként, akik ugyanúgy beszélnek, mint ők – fejtette ki Tölgyessy.

Messziről jött „megmentő”

Szavai szerint az említett csoportok számára adott esetben éppen az hitelesítheti a politikán kívülről érkező „megmentőket”, ha a hétköznapi emberekhez hasonlóan nem koherens módon beszélnek, előítéletekre játszanak, és összeesküvés-elméleteket hirdetnek.

A politikai elit jellemzően dühösen reagál ezeknek a szereplőknek a fellépésére, és – mint láthattuk – például futóbolondnak nevezik őket, s egyebek mellett azt hányják a szemükre, hogy összevissza hazudoznak, és nincs szakértelmük

– mutatott rá az ELTE Politikatudományi Intézetének vendégoktatója. A Márki-Zayt az ellenzéki oldalon is övező bizalmatlanság okaira példaként említette, hogy gyakorlatilag nem tudni, kicsoda is valójában, s bár korábban Hódmezővásárhely megmentőjeként ünnepelték a baloldalon, ott is voltak viták körülötte.

Az elmúlt öt–tíz évből – folytatta – nem tudnék példát hozni arra, hogy sikeres lenne az elitellenes politika. – Amikor ilyen szereplők kerülnek hatalomra, nagy a lelkesedés irántuk, ám ez jellemzően csak egy ciklusra szól, sőt sokszor addig sem tart ki. 

Ezt láthattuk a görög Sziriza, és a spanyol Podemos esetében, valamint Ukrajnában, ahol egymást váltják a politikai előtörténet nélküli, kívülről jövő, elitellenes vezetők, miközben az ország egyik válságból a másikba esik – fogalmazott Tölgyessy.

Hiányos valóságérzék

Az egykori SZDSZ-elnök arra is kitért: a sikeres politikacsináláshoz szükséges, hogy egyensúlyban legyen az adott vezető akarata, hite, az önbizalma, valamint a valóságérzetet megalapozó ítélőképessége. – Míg Karácsony esetében a cselekvőképesség hiányzott, addig Márki-Zaynál a valóságérzettel kapcsolatban említhetőek hiányosságok. Kormányra kerülve ugyanis olyan akciókba kezdhet, amelyekkel gyakorlatilag fejjel menne a falnak. Arra gondolok például, amikor – több más ellenzéki szereplőhöz hasonlóan – az Alaptörvény feles többséggel történő hatályon kívül helyezéséről beszélt. 

Könnyű belátni, ha az új parlament ezt kétharmados helyett egyszerű többséggel megteszi, akkor az Alkotmánybíróság azonnal megsemmisíti a döntést.

Ha pedig az Alkotmánybíróságot is felfüggesztenék, akkor utóbbi akár egy magánlakásban összegyűlve is kimondhatná, hogy az új kormány alkotmányellenesen járt el, és legitim módon szólíthatnák fel a rendőrséget, hogy lépjenek fel az egész Országgyűlés ellen – fejtette ki az egykori honatya. Hozzátette: a magyar politikai közbeszédet az elmúlt 30 évben a polarizáció erősödése, a politikai oldalak közti árkok szélesedése jellemezte, s szerinte a mai ellenzék retorikája – beleértve Márki-Zayét – szintén e polgárháborús retorikán belül mozog, hiába beszélnek a szeretet hatalmáról, az ellenfélnek nyújtott kézről, és hasonlókról.

Kormányváltás és káosz

– Az ellenzéki közösség magja azt akarja hallani, hogy az általuk preferált erők örökre megszüntetik a Fideszt, amelynek a képviselői szőrcsuhába bújva bűnbánatot tartanak, és visszavonulnak, vagy betagozódnak az ellenzékbe. 

E közösség fő vágya, hogy Orbán Viktor tűnjön el, semmisüljön meg, vagy kerüljön börtönbe. Ebben a közegben egyáltalán nem vesznek tudomást a Fidesz egyébként komoly eredményeiről. 

Orbán talán túlsúlyos, de az általa képviselt politikának ő az egyik legtehetségesebb képviselője, s bizonyos szempontból működő válaszokat talált olyan nemzetközi problémákra, mint a rossz kapitalizmus vagy az oligarchák hatalma. Nem csoda, hogy a nyugati sajtó is Orbánt tekinti az egyik fő ellenfelének. A Fidesz leváltása után nagyon könnyen romolhat a mostani helyzet, könnyen alakulhat ki káosz, vagy rosszul működő demokrácia

 – fejtette ki Tölgyessy, aki azt is megjegyezte, hogy a térségünkből nemigen lehet olyan tökéletes, bezzeg-demokráciákat említeni, amelyekkel az ellenzék rendre példálózik.

– Ha végignézem az ellenzék mondanivalóját, azt látom, hogy 80 százalékban olyan dolgokat ígérnek, amiket vagy nem szabad megcsinálni, vagy nem lehet, mert nincs hozzá erőforrás. Dobrev Klára meglehetősen demagóg módon még azt hangoztatta a kampányában, hogy 2000 milliárd forintot fognak megtakarítani, és jórészt jóléti kiadásokra fordítani. Te jó Isten! A magyar társadalomban rengeteg ember azt gondolja, hogy neki sokkal, de sokkal több járna, mint amije van, és csak azért nem kapja meg, mert ellopják. Bár sok gond van a társadalomban, és sok mindent át kellene rendezni, másképp csinálni, de alapjában véve a magyarok úgy élnek, ahogyan a teljesítményük alapján megilleti őket – húzta alá Tölgyessy Péter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.