Bajnai Gordon a Városháza-gate-ről: Eltompultak a vészjelző reflexeim

A baloldal volt miniszterelnöke azt is állította, hogy a szavait teljesen kiforgatták a jelentésükből.

Munkatársunktól
2021. 11. 29. 16:03
Bajnai Gordon
London, 2013. március 11. Bajnai Gordon volt miniszterelnök, az Együtt 2014 társalapítója, az egyesület elnöke a Haza és Haladás Egyesület fórumbeszélgetésén Londonban 2013. március 11-én. MTI Fotó: Kollányi Péter Fotó: Kollányi Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utólag persze már én is okos vagyok, de úgy látszik, mióta nem vagyok a magyar közéletben aktív, és jobbára konszolidált demokráciákban dolgozom, eltompultak a vészjelző reflexeim

 – védekezett Bajnai Gordon a 24.hu-nak adott interjújában, amiért leült tárgyalni Gansperger Gyulával és Rahimkulovékkal a budapesti Városháza eladásáról. Magyarázata szerint régi üzleti kapcsolatukra való tekintettel, szívességből tett eleget Gansperger kérésének, de már a tárgyalás közben rossz érzései támadtak. Elmondása szerint az egyórás megbeszélésről készített felvételt tendenciózusan vágták össze, ezért tűnhet úgy, hogy ő városházi korrupcióról beszél. Szerinte túl költőire sikeredett a kijelentése. 

A »Gyula régi harcostársam« mondat talán valóban túl költőire sikeredett, és igazából azt a célt szolgálta, hogy indokoljam a vendéglátómnak, hogy miért is fogadtam el általa a meghívást 

– mondta. Azt is állította, valójában már évek óta nincs aktív kapcsolata Ganspergerrel, akivel 1998 óra volt üzleti kapcsolata, és 2003–2006 között együtt is dolgoztak a Wallisnál. Később arról beszélt, hogy ő valójában nem akart üzletelni a Rahimkulov családdal, csupán egy gesztust tett Ganspergernek.

„Nem reméltem hasznot. Sőt a találkozó elején azzal kezdtem, hogy nekem volt miniszterelnökként nincs, nem is lehet üzleti érdekem – ez még a rövidre összevágott szövegben is bennmaradt. Tényleg pusztán arról volt szó, hogy tettem egy gesztust Gansperger kérésére”

– állította Bajnai Gordon. Szerinte abban nincs semmi szokatlan, hogy az egyik legnagyobb magyarországi befektető meg akart vele ismerkedni, általában is sokan kérik ki a véleményét Magyarországról a világ legnagyobb befektetői közül. Kitért arra is, hogy „cápákat” akkor emlegetett, amikor beszélgetőpartnerei arról győzködték, hogy náluk igenis ajánlkoznak közvetítők, akik szerint nyélbe üthető a biznisz. Bajnai az állítása szerint az ilyen ajánlkozókat nevezte cápáknak, akik valójában nem tudnak elintézni semmit, és az ilyen, minden rendszerben felbukkanó, pártokra hivatkozó, jutalékot kérő közvetítőktől intette tárgyalópartnereit. Azzal védekezik, hogy a szavait teljesen kiforgatták a jelentésükből, állításait kiragadták a szövegkörnyezetből.

Borítókép: Bajnai Gordon (Fotó: Kollányi Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.