Korrupt börtönőrt buktatott le a Nemzeti Védelmi Szolgálat

A Nemzeti Védelmi Szolgálat a tisztességes büntetés-végrehajtási állományért van, nem ellenük, a bűncselekményt elkövetők azonban retteghetnek. A napokban egy korrupt börtönőrt kaptak el a közvetítővel együtt.

2021. 11. 29. 13:30
börtönriport
a pécsi börtön Fotó: AS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korrupciós bűncselekmény miatt letartóztatásban van egy büntetés-végrehajtási dolgozó és társa közölte a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF).

Elöljáróban felidézzük, a Belügyminisztérium zéró toleranciát gyakorol a bűncselekmények elkövetőivel szemben az irányítása alá tartozó szervezeteknél. Ez már akkor is érvényes, amikor a megalapozott gyanú felmerül. A tárca szervezetei a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) által védett szervezetek, az NVSZ pedig a döntő többségében tisztességes állományban lévők érdekében jár el, a bűncselekményt elkövetők ellen pedig a törvény teljes szigorával lép fel. Mint az történt ezúttal is.

A KNYF esetleírása szerint a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást. A megalapozott gyanú lényege szerint egy büntetés-végrehajtási intézetben biztonsági felügyelőként dolgozó férfi november elejétől egy rokonán keresztül illegális kapcsolatot tartott fenn egy, az intézetben fogva tartott férfival. Ennek során 

a büntetés-végrehajtási őrmester a rokona közvetítésével jogtalan előnyként készpénzt fogadott el azért, hogy a fogvatartott igényének megfelelően tiltott tárgyakat, mobiltelefont, ahhoz tartozó töltőt és egyéb tárgyakat vigyen be neki az intézetbe.

A jogtalanul átvett vesztegetési pénzre figyelemmel az őrmester a november 25-én kezdődő szolgálata megkezdésekor hivatali kötelességét megszegve egy, a szokásosnál kisebb méretű mobiltelefont és egy – számára is ismeretlen tartalmú – csomagot vitt be a büntetés-végrehajtási intézetbe. A biztonsági felügyelő a tiltott tárgyakat azzal a szándékkal rejtette el, hogy azokat a szolgálata alatt a fogvatartottnak átadja.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügyben az ügyészség több helyszínt érintően összehangolt bűnügyi akciót tartott, lefoglalta a megtalált tárgyakat és elrendelte a bűncselekményt elkövető biztonsági felügyelő és rokona őrizetét. A nyomozó ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki a két férfit, majd indítványozta letartóztatásukat.

A büntetés-végrehajtási őrmester terhére rótt bűncselekmény miatt kiszabható büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.

 A nyomozási bíró mindkét gyanúsított letartóztatását elrendelte.

Borítókép: A börtönökben is végzi megelőző és védő munkáját a Nemzeti Védelmi Szolgálat (Forrás: AS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.