időjárás 4°C Artúr, Vince 2022. January 22.
logo

Novák Katalin: A választás egyik tétje a családpolitika folytatása

Magyar Nemzet
2021.11.26. 13:55 2021.11.26. 15:06
Novák Katalin: A választás egyik tétje a családpolitika folytatása

A családpolitikai kérdésekben messze a kormány támogatottságán túlmutató egyetértés van, a választások egyik kérdése, folytatódhat-e ez a politika – jelentette ki a családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken Szegeden.

Novák Katalin egy kávézóban szegedi egyetemistákkal beszélgetve azt mondta, 

Magyarországon egyetértés van abban, hogy a családokat támogatni kell. Nincs abban vita, hogy a fiatalokat segíteni kell, hogy akkor és annyi gyermekük lehessen, amennyit és amikor szeretnének. 

– Nagyon sokan helyeslik, hogy elindult az otthonteremtési program, elérhető a babaváró támogatás, folyik a munka–család egyensúlyát segítő bölcsődefejlesztési program, adómentességet kaptak a négygyerekes édesanyák, illetve a jövő évtől a 25 év alatti fiatalok – közölte a politikus. 

– A 2022-es költségvetésből 3500-3600 milliárd forint kerül a magyar családokhoz, ez három és félszerese a 2010-es 960 milliárd forintnak, a GDP 6,2 százalékát jelenti, ami az OECD-országok 2,55 százalékos átlagának több mint duplája – tudatta a miniszter, aki fontos célkitűzésnek tartja a családtámogatások GDP-hez viszonyított arányának megőrzését. 

Novák Katalin leszögezte, az ország érdeke, hogy a nemzeti keresztény értékrendet, a családokat képviselő kormánya legyen. 

Az ellenzéki vállalások, ígéretek szembemennek ezekkel az értékekkel. Arról szólnak például, hogyan szüntetnék meg az egykulcsos adórendszert, amely többletterheket róna a családokra

– mondta. Hozzátette: 

a baloldali kormányok elvették a gyes harmadik évét, megszüntették az egy- és kétgyermekesek adókedvezményét, az otthonteremtési programot. 

A miniszter kifejtette, hogy a magyar családpolitika nemzetközileg is ismert, és elismert. Szerinte ennek az egyik oka az, hogy mérhető eredményei vannak: 

Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a gyermekvállalási kedv, a házasságok száma és a női foglalkoztatottság. A magas költségvetési ráfordítások mellett az ország gazdasági mutatói is versenyképesek. 

Tíz olyan ország van, ahol a kormányprogramban vagy valamelyik párt választási programjában konkrét hivatkozással megjelenik a magyar családpolitika – húzta alá. 

Novák Katalin kérdésre válaszolva 

a következő ciklus egyik fontos lépésének nevezte a főállású anyaság anyagi elismerését. 

Szintén kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, a jogállamisági mechanizmus a jelenlegi formájában értelmetlen, nem vezet sehova, politikai nyomásgyakorlás eszközéül használják. Leszögezte: amennyiben az európai uniós intézmények magukra nézve kötelezőnek tartják a szerződéseket, Magyarországnak nincs félnivalója.

Borítókép: Novák Katalin, a magyar kormány családokért felelős tárca nélküli minisztere. (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)