Karikó Katalin: Az omikron vethet véget a járványnak

A Széchenyi-díjjal kitüntetett tudós optimista, szerinte lehetséges, hogy nem kell aggódnunk.

Forrás: Mandiner2021. 12. 08. 23:04
KARIKÓ Katalin
Oviedo, 2021. október 17. Karikó Katalin biokémikus, kutatóbiológus, a koronavírus elleni mRNS-alapú oltóanyag egyik fejlesztõje az oviedói La Reconquista szállodába érkezik 2021. október 17-én. Karikó Katalint Drew Weissmannal, Philip Felgnerrel, Ugur Sahinnal, Özlem Türecivel, Derrick Rossival és Sarah Gilberttel együtt október 22-én kitüntetik az Asturias Hercegnõje Díjjal a hírvivõ RNS (mRNS) megelõzõ és terápiás célú kutatásáért és fejlesztéséért. MTI/EPA/EFE/Eloy Alonso Fotó: Eloy Alonso
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valóban úgy van, hogy kiszorítja az omikron variáns a deltát, mert ragályosabb, de nem okoz súlyos betegséget, akkor nem kell aggódnunk, én nagyon optimista vagyok – jelentette ki a Kossuth rádióban Karikó Katalin.

A Dél-Afrikából érkező jelentések azt mutatják, hogy exponenciálisan nőtt a fertőzöttek száma, a betegek állapota viszont nem lett súlyosabb, mint a delta-variáns esetén. A kórházba kerülők többsége nem volt beoltva, akik bekerültek az intenzív osztályra, azoknak pedig más légúti betegségük is volt, de egyelőre kevés az adat. Ha jobban terjedne, de kevésbé lenne súlyos a betegség, az jó lenne, mert elérhetnénk a nyájimmunitást

– idézte a Mandiner a Széchenyi-díjjal kitüntetett tudós szavait.

Nem Karikó Katalin az egyetlen, aki ezen a véleményen van, sajtóértesülések szerint a napokban Angelique Coetzee, a dél-afrikai orvosszövetség elnöke is azt közölte, hogy az omikron még egy esetben sem okozott súlyos megbetegedést, ami biztató.

Mindezt később az Egészségügyi Világszervezet, a WHO is megerősítette.

A Mandiner cikke IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Karikó Katalin (Fotó: MTI/EPA/EFE/Eloy Alonso)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.