időjárás 2°C Ignác 2023. február 1.
logo

Mintegy tízezer hátrányos helyzetű gyermeket támogat az Útravaló ösztöndíjprogram

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.12.13. 18:22 2021.12.13. 20:59
Mintegy tízezer hátrányos helyzetű gyermeket támogat az Útravaló ösztöndíjprogram

Csaknem tízezer hátrányos helyzetű gyermek nyert támogatást az Útravaló ösztöndíjprogramban, amelynek a keretösszege idén több mint 150 millió forinttal 1,75 milliárd forintra emelkedett – hangsúlyozta közleményében a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF). A TEF pályázatainak csaknem nyolcvan százaléka volt eredményes, a legtöbb sikeres pályázat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett.

A TEF közleménye Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztost idézte, aki kiemelte: az ösztöndíjrendszer iránti érdeklődés bizonyítja, hogy 

a fiataloknak komoly igényük van a tudásra, ezért minden segítséget meg kell adni nekik ahhoz, hogy piacképes, érdeklődésükhöz illeszkedő iskolát és szakmát választhassanak. 

A TEF pályázatának célja folytatták , hogy segítse a nehéz körülmények között élő, hátrányos helyzetű tehetséges tanulókat és esélyt biztosítson nekik arra, hogy bekerülhessenek a középiskolába, azt sikeresen elvégezhessék, szakmához jussanak, illetve sikeresen felvételizzenek a felsőoktatási intézményekbe. 

A programban a tanulók hetedik osztályos koruktól felsőoktatásba kerülésükig mentori segítséget és ösztöndíjat kapnak, korosztálytól és tanulmányai átlagtól függően akár havi húszezer forintot. 

A mentorok minden esetben havi 11 ezer forintot kapnak részletezte közleményében a főigazgatóság. 

Hozzátették: a pályázatok csaknem nyolcvan százaléka volt eredményes, a legtöbb sikeres pályázat pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett. 

Borítókép: Sztojka Attila (Fotó: Mészáros János)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.