Üzenet az Advent biztonságáért!

Zsebtolvajok, tolvajok lesnek ránk az ünnepi bevásárlás előtt, alatt és utána. Az interneten pedig csalók százai vadásznak a pénzünkre. Az ünnepi bevásárlás időszakában sem szabad megfeledkeznünk otthonunk biztonságáról. Tanácsok, hogy ne válljunk áldozattá.

2021. 12. 04. 8:22
null
A mostani hét végén jelentős rohamra számítanak a kereskedők Fotó: Mirkó István

Zsebtolvajok, tolvajok lesnek ránk az ünnepi bevásárlás előtt, alatt és utána. Az interneten pedig csalók százai vadásznak a pénzünkre. Az ünnepi bevásárlás időszakában sem szabad megfeledkeznünk otthonunk biztonságáról. Tanácsok, hogy ne válljunk áldozattá.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei ma egy Pest megyei bevásárló központban indított bűnmegelőzési kampány keretében vagyonvédelemmel kapcsolatos jótanácsokkal hívták fel a bevásárló központba érkezők figyelmét, a különböző jogsértések (lopások, gépjárműfeltörések) és az áldozattá válás megelőzése céljából.

Az érdeklődők „Üzenet az Advent biztonságáért !"  elnevezésű, bűnmegelőzési tanácsokat tartalmazó karácsonyi képeslapot és  ajándékcsomagot vehettek át.

A szakemberek tanácsait most megosztjuk a Magyar Nemzet olvasóival is.

 

Amire mindenképpen figyeljünk

Fotó: baon.hu /Parkoló autóban sose hagyjunk látható helyen értékeket
  1. A parkolást követően és két vásárlás között is mindenképpen győződjenek meg arról, hogy nem maradt-e a gépkocsi utasterében látható helyen értékes vagyontárgy, műszaki cikk, korábban megvásárolt termék!
  2. A jármű ajtaját, az ablakokat, és a napfénytetőt zárják be mielőtt kiszállnak a kocsiból, még akkor is, ha csak rövid időre távoznak!
  3. Az indítókulcsot mindig tartsák maguknál, olyan biztonságos helyen, hogy azt ne tudják jogtalanul megszerezni!
  4. Amennyiben lehetőségük van rá, parkoljanak kijelölt parkolóban és olyan helyen, amely közel esik a célba vett üzlet bejáratához, esetleg térfigyelő kamera közelében, az esti órákban pedig jól kivilágított parkolóban álljanak meg!
  5. Amennyiben azt észlelik, hogy feltörték az autójukat, ne nyúljanak semmihez, azonnal értesítsék a rendőrséget!

 

Vásárlás közben

Fotó: Havran Zoltán/ Vásárlás közben soha nem tudhatjuk, hogy a tömegből ki figyeli, hova rakjuk el a pénztárcánkat
  1. A bevásárlóközpontokban  a pénztárcájukat és a kézi táskájukat esetleg a kabátokat  a vásárlás közben ne helyezzék a bevásárlókosarakra, azt soha nem hagyják őrizetlenül!
  2. Pakoljanak a kabát vagy a táska belső zsebébe, azt semmiképpen ne hagyják nyitva!
  3. A vásárlótér után nagyon sokan a külső üzletsoron folytatják a nézelődést, akad, hogy a televásárolt kocsit egyszerűen félreállítják. Itt is elég pár másodperc arra, hogy illetéktelen megszerezze és tovább álljon vele, ezért azt ne hagyják felügyelet nélkül!

A zsebtolvajok is ott vannak

A nagyobb tömegeket vonzó helyszíneken, pl.: kirakodóvásárokban. piacokon vagy bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön, illetve zsúfolt helyeken gyakran jelennek meg a zsebtolvajok is.

  1. Ezért az értékeiket, így pénzüket, bankkártyájukat már akkor tegyék biztonságos helyre, amikor elindulnak otthonról! Legmegfelelőbb védelmet a belső zsebek nyújtanak. A PIN kódjukat ne tartsák a bankkártyájuk mellett!
  2. Ha a lopás során az iratok mellett a lakáskulcsot is elvitték, sürgősen cseréltessék le a zárat, ha pedig a bankkártyájuk tűnt el, azt azonnal tiltassák le!

Tömegközlekedés közben

Fotó: Kurucz Árpád / Tömegközlekedés közben zsebtolvajok tucatjai leshetnek ránk
  1. Táskáikat tartsák bezárva, lehetőség szerint használjanak a cipzáron kívül csattal is zárható táskát. A kezükkel, karjukkal öleljék át és ne a hátukon vagy vállukon viseljék!
  2. Értékeikre ne hívják fel a figyelmet azzal, hogy tömegközlekedési eszközön tárcájukból pénzt vagy nagyértékű mobiltelefonjukat veszik elő!
  3. Utazásaik alkalmával fokozottan vigyázzanak csomagjaikra, mert a pályaudvarokon és a vonatokon jellemzőek a csomaglopások is. Bőröndjeiket ne bízzák ismeretlenekre, inkább használják a csomagmegőrzőket!

A neten sok a csaló

Fontos tudni, hogy a  szabályosan működő webáruházak rendelkeznek adatvédelmi szabályzattal, vagy az üzletszabályzatuk kitér a személyes adatok védelmére és meghatározza a vásárlás legfontosabb feltételeit (például fizetési és szállítási kondíciókat).

Bankkártyával történő fizetés esetén lehetőség szerint olyan webáruházban vásároljanak, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik, így a bankkártyájuk adatai biztonságos kapcsolaton keresztül jutnak el a bank központjába, azokat a webáruház üzemeltetője nem ismeri meg. Óvakodjanak az olyan weboldalaktól, amelyeknek nevében elírás vagy hiba található, valamint ahol nem, vagy hiányosan adják meg az üzemeltető cég adatait. Ezeket az oldalakat tekintsék megbízhatatlannak. Legyenek óvatosak a személyes adataik megadásánál is, különösen a bankkártyájukra vonatkozó adatok esetében (ezeket csak a fizetést bonyolító bank oldalán adják meg).

Otthonaik védelme

Ha csak egy rövid bevásárlás idejére is hagyják őrizetlenül lakásunkat, alaposan győződjenek meg arról, hogy mindent bezártak, adott esetben a riasztót bekapcsolták. Közeledik a téli szünet, sokan mennek hosszabb téli pihenésre, kikapcsolódásra. Ebben az időszakban kérjék meg szomszédjaikat, hogy figyeljenek otthonaikra, ürítsék a postaládájukat, és ha bármilyen rendkívülit észlelnek, azonnal értesítsék a rendőséget!

Borítókép: Az ünnepi bevásárlás lázában nem lankadhat a figyelmünk, mert a bűnözők csak erre várnak (Fotó/illusztráció: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.