Deák Dániel: Nem lesz semmi a baloldal népszavazásából

A baloldali pártok kifutottak az időből, egy hónap alatt sem tudtak összegyűjteni kétszázezer aláírást.

Magyar Nemzet
2022. 01. 16. 11:48
KARÁCSONY Gergely; MÁRKI-ZAY Péter
Budapest, 2021. oktber 8. Mrki-Zay Pter, Hdmezvsrhely polgrmestere, a Mindenki Magyarorszga Mozgalom alapt elnke (j) s Karcsony Gergely fpolgrmester sajttjkoztatt tart az Orszghz eltt 2021. oktber 8-n. Karcsony Gergely visszalp az ellenzki miniszterelnk-jelltsgrt folytatott versenybl. Az MSZP, a Prbeszd s az LMP ltal indtott politikus kzlte: arra kri tmogatit, hogy az elvlaszts msodik forduljban Mrki-Zay Pterre szavazzanak. MTI/Balogh Zoltn Fotó: Balogh Zoltán

A baloldali pártok kifutottak az időből, egy hónap alatt sem tudtak összegyűjteni kétszázezer aláírást.

Most már biztos: nem lesz a baloldal népszavazásából semmi, hatalmas kudarcot szenvedtek el, egy hónap alatt sem tudtak kétszázezer aláírást összegyűjteni.

– írta vasárnapi Facebook-posztjában Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője hozzátette, már több mint egy hónapja gyűjtik a baloldali pártok a saját népszavazási kezdeményezésükhöz az aláírásokat, amellyel azt szerették volna, hogy a gyermekvédelmi népszavazáshoz hasonlóan a parlamenti választással egy időben lehessen megtartani azt is.

„Elképesztő kudarcot szenvedtek el azonban, hiszen az előválasztáson állításuk szerint 700-800 ezer embert megmozgató baloldalnak most egy hónap alatt csupán 170 ezer aláírás jött össze. Ez jól mutatja az ellenzéki szavazók kiábrándultságát, aminek legfőbb oka Márki-Zay Péter botrányos és katasztrofális kampánya lehet”

 – szögezte le Deák Dániel, hozzátéve, hogy már biztos nem lesz semmi a baloldal népszavazásából. Mint részletezte, a népszavazás kiírásának menetrendje alapján miután összegyűjtik a szükséges számú aláírást, a Nemzeti Választási Irodának hatvan napja van a szignók ellenőrzésére, a hitelesítést pedig meg lehet támadni, aminek a jogorvoslati határideje további tíz nap. Az elemző kiemelte, hogy nem elég a kétszázezer leadott aláírás, hiszen sok érvénytelen lehet, így 230-250 ezret kéne gyűjteniük. Az Országgyűlésnek ezt követően harminc napja van arra, hogy elrendelje a népszavazást, ezután pedig a köztársasági elnöknek 15 napja van a népszavazás időpontjának kitűzésére, ezen időpont pedig a kitűzéstől számított 70–90 nap között lehet.

„Ezt bárhogy is számoljuk, összesen 115 nap + 70-90 nap, a parlamenti választás azonban 77 nap múlva lesz. Ez azt jelenti, hogy semmi sem lesz a baloldal népszavazásából, hiszen a választással egy időben már nem lehet megtartani, egyszerűen kifutottak az időből. A választás után (bármi is legyen a végeredmény) pedig már nincsen értelme megtartani, ezt kampánytémának szánták csupán.”

– zárta gondolatait Deák Dániel.

Borítókép: Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter (Fotó: Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.