időjárás 23°C Konstantin 2022. május 21.
logo

Deák Dániel: Nem lesz semmi a baloldal népszavazásából

Magyar Nemzet
2022.01.16. 11:48 2022.01.16. 19:50
Deák Dániel: Nem lesz semmi a baloldal népszavazásából

Most már biztos: nem lesz a baloldal népszavazásából semmi, hatalmas kudarcot szenvedtek el, egy hónap alatt sem tudtak kétszázezer aláírást összegyűjteni.

– írta vasárnapi Facebook-posztjában Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője hozzátette, már több mint egy hónapja gyűjtik a baloldali pártok a saját népszavazási kezdeményezésükhöz az aláírásokat, amellyel azt szerették volna, hogy a gyermekvédelmi népszavazáshoz hasonlóan a parlamenti választással egy időben lehessen megtartani azt is.

„Elképesztő kudarcot szenvedtek el azonban, hiszen az előválasztáson állításuk szerint 700-800 ezer embert megmozgató baloldalnak most egy hónap alatt csupán 170 ezer aláírás jött össze. Ez jól mutatja az ellenzéki szavazók kiábrándultságát, aminek legfőbb oka Márki-Zay Péter botrányos és katasztrofális kampánya lehet”

 – szögezte le Deák Dániel, hozzátéve, hogy már biztos nem lesz semmi a baloldal népszavazásából. Mint részletezte, a népszavazás kiírásának menetrendje alapján miután összegyűjtik a szükséges számú aláírást, a Nemzeti Választási Irodának hatvan napja van a szignók ellenőrzésére, a hitelesítést pedig meg lehet támadni, aminek a jogorvoslati határideje további tíz nap. Az elemző kiemelte, hogy nem elég a kétszázezer leadott aláírás, hiszen sok érvénytelen lehet, így 230-250 ezret kéne gyűjteniük. Az Országgyűlésnek ezt követően harminc napja van arra, hogy elrendelje a népszavazást, ezután pedig a köztársasági elnöknek 15 napja van a népszavazás időpontjának kitűzésére, ezen időpont pedig a kitűzéstől számított 70–90 nap között lehet.

„Ezt bárhogy is számoljuk, összesen 115 nap + 70-90 nap, a parlamenti választás azonban 77 nap múlva lesz. Ez azt jelenti, hogy semmi sem lesz a baloldal népszavazásából, hiszen a választással egy időben már nem lehet megtartani, egyszerűen kifutottak az időből. A választás után (bármi is legyen a végeredmény) pedig már nincsen értelme megtartani, ezt kampánytémának szánták csupán.”

– zárta gondolatait Deák Dániel.

Borítókép: Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter (Fotó: Balogh Zoltán)