időjárás 21°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Diplomát hamisított magának Bangóné?

Forrás: Mandiner
2022.01.22. 10:29 2022.01.22. 14:38
Diplomát hamisított magának Bangóné?

Az MSZP-s képviselő egy BGF-es közgazdászvégzettséget szerepeltet a parlamenti önéletrajzában, de az egyetem szerint nincs erre vonatkozó adat az archívumukban – írja a Mandiner.

Bangóné Borbély Ildikó és a csepeli szocialisták életét jól ismerő forrásától a Mandiner azt az információt kapta, hogy az MSZP-s parlamenti képviselő valójában nem szerzett közgazdászdiplomát, holott a Parlament.hu-n szereplő önéletrajza szerint ez a végzettsége. A szocialista politikus nyilvános életrajza szerint a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) Gazdaság és menedzsment karára (a képviselő a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Karának gazdálkodási és menedzsment képzésére gondolhatott) járt és 2013-ban végzett – írja a Mandiner

A képviselők felelnek az önéletrajzuk tartalmáért

A Mandiner közérdekű adatigényléssel fordult a BGF jogutódjához, a Budapesti Gazdasági Egyetemhez, hogy megtudjuk, Bangóné Borbély Ildikó járt-e a BGF-re, s ha igen, mennyi ideig, milyen vizsgákat tett le és kapott-e ott diplomát. Az egyetem azt válaszolta, hogy 

tanulmányi rendszerünk archívumában az Ön által kérdezett személyre vonatkozóan semmilyen adat nem található.

A Mandiner megkereste az Országgyűlés Hivatalát is. Onnan azt az információt kapta, hogy nekik semmilyen kompetenciájuk nincsen arra, hogy ellenőrizzék egy országgyűlési képviselő önéletrajzának tartalmát, azért kizárólag a képviselő felel.

A képviselő önéletrajzának vonatkozó részlete. Fotó: Parlament.hu

Bangóné Borbély Ildikót is megkereste a Mandiner állítólagos közgazdászdiplomája kapcsán, a szocialista politikus azonban csütörtök óta nem válaszol arra a kérdésre, szerzett-e diplomát a BGF-en.

Bangóné 2003-ban lépett be a Magyar Szocialista Pártba, előbb a megyei választmány tagja, majd 2008-ban a nádudvari szervezet elnöke volt, 2010-ben a megyei elnökség tagjává választották. A 2010-es önkormányzati választásokon a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésbe került be. 2011-ben a püspökladányi időközi országgyűlési választásokon az MSZP jelöltje volt, a harmadik helyen végzett a fideszes Bodó Sándor, illetve a Jobbik jelöltje mögött. 2012-ben az országos elnökség és a választmány tagjává választották, jelenleg a párt csepeli szervezetének az elnöke.

Csak listáról juthat be a parlamentbe

Bangóné 2014 óta tagja a parlamentnek, első alkalommal a Hajdú-Bihar megyei 5. számú – Hajdúszoboszló-központú – országgyűlési egyéni választókerületben indult, ahol azonban csak harmadik helyen végzett, ismét a fideszes és jobbikos jelöltek mögött. Ám az MSZP–Együtt–DK–PM–MLP-lista 20. helyéről sikerült mandátumot szereznie. 2018-ban az MSZP-Párbeszéd csepeli jelöltje volt, de a választás előtt visszalépett Szabó Szabolcs (Együtt) javára, aki így nyert is, így Bangóné megint a lista 14. helyéről jutott az Országgyűlésbe.

Egy emlékezetes botrány is kapcsolódik a személyéhez, a szocialista képviselő ugyanis 2019-ben tavaszán lepatkányozta a Fidesz szavazóit. 

Ha már szókimondó vagyok: sok a patkány Magyarországon, ha már a patkánytéma felhozódott Budapesten

– mondta az ATV-műsorában Bangóné, miután arról kérdezték a 2019-es európai parlamenti választások kampányában miért ilyen nagy a Fidesz támogatottsága.

Idén szintén az ellenzék közös országos listáján szeretne befutó helyre kerülni, mert nem indulhat egyéniben.

Az ellenzéki előválasztáson ugyanis újra Hajdúszoboszlón próbálkozott pártja, valamint a Párbeszéd és a DK színeiben. Ám 54,5:45,5 százalék arányban vereséget szenvedett Kiss Lászlótól, akit a Momentumon kívül a Jobbik, az LMP, az Új Kezdet, az Új Világ Néppárt és Márki-Zay mozgalma is támogatott.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Bangóné Borbély Ildikó (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)