Gulyás Gergely: Meg kell neveznünk a gyilkosokat!

Nemcsak a szélsőjobb, hanem a baloldal is megfogalmaz antiszemita téziseket.

2022. 01. 27. 14:46
Gulyás Gergely Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nemcsak a szélsőjobb, hanem a baloldal és szélsőbaloldal is megfogalmaz olyan antiszemita téziseket, eltűr olyan antiszemitákat sorai között, akik ellen korábban még közösen tiltakoztunk akár a jelenlévőkkel is – hívta fel a figyelmet a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából megtartott beszédében Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter felidézte: az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 2005-ben, az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadításának napját választotta a holokauszt nemzetközi emléknapjává, mint azt a pillanatot, amelyik tragikus voltában összekapcsolja és figyelmezteti az emberiséget. Figyelmezteti Európát a saját történelmére, saját polgáraink védelmére, méltóságának megóvására, valamint a származás alapján történő különbségtétel tilalmára, arra a mindenekfelett álló parancsra, amelynek engedelmeskednünk kell – húzta alá. 

A tárcavezető kiemelte: 

azokat, akiket a vészkorszak idején üldöztek, megkínoztak és meggyilkoltak zsidóságuk miatt, hozzánk tartoztak, a magyar nemzet részei voltak. Éppen ezért nem csupán nem szabad elfelednünk a gyilkosaikat, hanem meg is kell nevezni őket

 – nyomatékosította a miniszter. Gulyás Gergely szerint az emberek között nincs kollektív bűnösség – mert ha mindenki bűnös, akkor valójában senki sem az –, az államnak ugyanakkor felelőssége van. – Magyarország a rendszerváltoztatás óta mindig világossá tette, hogy a magyar állam a vészkorszakban saját polgárait nem tudta, sok esetben pedig nem is akarta megvédeni. A magyar közigazgatás közreműködött abban, hogy a német megszállást követően több százezer magyar zsidó embert hurcoltak el az országból – idézte fel.

Fotó: Mirkó István

– Nem szabad elfeledni azonban a hősöket sem – emlékezzünk idősebb Antall Józsefre vagy Kudar Lajos csendőr alezredesre – akik nem néztek félre, vagy mentek át az utca túloldalára, hanem kockáztatták vagy feláldozták az életüket. Azokat pedig, akik megjárták a halál árnyékának völgyét, napjainkban is velünk vannak, és példájukkal mutatják meg az élet mindent legyőző erejét, becsüljük meg – hangsúlyozta a miniszter. 

Gulyás Gergely végül rögzítette: 

Magyarország ma a zsidó közösség számára Európa egyik legbiztonságosabb országának számít, a kormány pedig nemzetközi színtéren is kiáll az antiszemitizmus valamennyi megjelenési formája ellen. 

– Fontosnak tartjuk, hogy évről évre emlékezzünk mindarra, ami a XX. században történt, úgy mint az emberiség,  a magyarság, valamint nagyon sok család máig ható személyes tragédiájára. A magyar kormány ennek jegyében hajt fejet az áldozatok előtt – fogalmazott a miniszter. 

Gulyás Gergely beszédét követően Izrael Állam budapesti nagykövete is az emlékezés fontosságát hangsúlyozta. Yacov Hadas-Handelsman úgy fogalmazott: 

a zsidók számára a shoá azoknak a nagynéniknek, nagybácsiknak és nagyszülőknek a története, akikkel sosem volt lehetőség találkozni, azoknak az unokatestvéreknek a története, akik sosem születtek meg, azoknak az ártatlan embereknek a története, akik teljes és boldog életet élhettek volna. 

A shoá személyes veszteség, olyan gyász, amely mindörökké velünk marad. Éppen ezért a holokausztra emlékezni közös, egyetemes felelősség – szögezte le.

A megemlékezésen részt vett Franciaország budapesti nagykövete is. Pascale Andréani kijelentette: a holokauszt az emberiség történetében elkövetett legnagyobb bűntett. Hat millió nőt és férfit, köztük másfél millió gyermeket irtottak ki, csak azért mert zsidók voltak. Az egykori deportáltakhoz szólva végül kiemelte: önök arra emlékeztetnek minket, hogy ellen kell állni a feledés kísértésnek, mert vannak események, amelyek sosem merülhetnek feledésbe.

Borítókép: Gulyás Gergely a Holokauszt Emlékközpontban (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.