Hazánkat is elérte a víz alatti vulkán kitörésének lökéshulláma

Szombat este érte el hazánkat a több mint 17 ezer kilométerre lévő tongai vulkán hatalmas kitörésének lökéshulláma – írja az Időkép.hu.

Forrás: Időkép.hu2022. 01. 16. 21:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton kitört a csendes-óceáni Tonga-szigetek víz alatti vulkánja, a Hunga Tonga-Hunga Ha’apai. Az intenzív robbanásos kitörés rövid idő alatt egy húsz kilométeres magasságig felnyúló és öt kilométer szélességben szétterülő vulkanikus felhőt hozott létre, ami nagyon látványosan jelent meg a műholdfelvételeken is. A hatalmas felhőn belül kb. 190 ezer villámot észleltek.

A vulkánkitörés a Himawari–8 műholdfelvételén

A kitörés erős lökéshullámot indított útjára, melynek ereje ablakokat tört be a környező szigeteken. A hangrobbanást Új-Zélandon, sőt hét órával a kitörést követően a több mint kilencezer kilométerre fekvő Alaszkában is hallani lehetett – ismerteti az Időkép.hu.

A nyomáshullám azóta az egész bolygón végigfutott, melyet a meteorológiai állomások légnyomás-érzékelő szenzorai mindenhol észleltek.

A több mint 17 ezer kilométerre, szó szerint a világ másik végén lévő vulkánkitörés nyomáshulláma 15 órával a kitörést követően hazánkat is elérte: légnyomásmérőinken szombat este 8 és 9 között egy gyors, 1-1,5 hPa-os légnyomásnövekedést és -süllyedést, majd ezt követően még kisebb nyomásingadozásokat lehetett megfigyelni. Éjjel 2 után érkezett a második nyomáshullám, ami egy átmeneti, 1 hPa-s csökkenésként jelenik meg a grafikonokon.

illusztráció
Az első és második lökéshullám a hármashatárhegyi légnyomásmérőnkön (Forrás: Időkép)

A Hunga Tonga-Hunga Ha’apai több évnyi szünet után 2021. december 20-án tört ki. A vulkáni tevékenység január 5-én alábbhagyott, majd január 13-án egy újabb kitörés következett. Már ez a kitörés is egy 17 kilométeres hamufelhőt emelt a magasba, a hatóságok pedig cunamiriasztást adtak ki.

A szombati kitörés azonban még nagyobb volt, hétszer erősebb, mint a december 20-i kitörés. 

Cunamiriadót rendeltek el többfelé a csendes-óceáni partvidéken. A szökőár elárasztotta Tonga partjait, elérte Kaliforniát és Alaszkát is, de a hullámok mérete a legtöbb helyen az egy métert sem érte el, így szerencsére nem okozott nagy pusztítást – olvasható az Időkép.hu cikkében.

Borítókép: A Hunga Tonga-Hunga Ha’apai kitörése (Fotó: YouTube/When The Earth Is Angry)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.