időjárás 36°C Ulrik 2022. július 4.
logo

A Csendes-óceán déli térségében véget ért a szökőárriadó

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.01.16. 13:46 2022.01.16. 14:43
A Csendes-óceán déli térségében véget ért a szökőárriadó

A Csendes-óceáni Szökőárjelző Központ (PTWC) vasárnap lefújta a Tonga közelében lévő, tenger alatti vulkán kitörése nyomán elrendelt szökőárriadót, Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök azt közölte, hogy bár a kitörés jelentős anyagi károkat okozott az ország északi partvidékén, nem történt személyi sérülés.

– Amint a repülési viszonyok lehetővé teszik, Új-Zéland katonai repülőgépet küld a térségbe

– mondta az új-zélandi kormányfő, hozzátéve, hogy kisebb tengermozgások még várhatók.

A szökőárhoz (cunami) a Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkán kitörése vezetett Tongán. Az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint 1,2 méteres cunamit figyeltek meg Tonga fővárosában, Nuku’alofában. A szigetország királyát, VI. Tupout kimenekítették palotájából, és sok helyi lakos keresett menedéket a magaslatokon a hullámok elől. A tongai média hamuesőről, elárasztott ingatlanokról, áramkimaradásokról és megszakadt telekommunikációs összeköttetésekről számolt be. A cunami hatásait egyebek között Peruban is észlelték, ahol a parti őrség 23 embert mentett ki a part menti vizekből. Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Twitteren jelezte, hogy az Egyesült Államok kész segítséget nyújtani a természeti katasztrófát szenvedett térségnek. Mint írta: Washington „mélyen aggódik Tonga lakóiért”.

Borítókép: A Japán Meteorológiai Ügynökség által közreadott műholdkép egy tenger alatti vulkán kitöréséről a Csendes-óceán déli térségében fekvő Tonga közelében 2022. január 15-én (Fotó: MTI/AP/Japán Meteorológiai Ügynökség)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.