A Csendes-óceán déli térségében véget ért a szökőárriadó

A tenger alatti vulkán kitörése jelentős anyagi kárt okozott, kisebb tengermozgások még várhatók.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 16. 13:46
null
-, 2022. január 15. A Japán Meteorológiai Ügynökség által közreadott mûholdkép egy tenger alatti vulkán kitörésérõl a Csendes-óceán déli térségében fekõ Tonga közelében 2022. január 15-én. A Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkán kitörésének robaját állítólag a kétezer kilométerrel távolabb található Új-Zélandon is hallani lehetett. Az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint 1,2 méteres cunamit figyeltek meg Tonga fõvárosában, Nuku'alofában. MTI/AP/Japán Meteorológiai Ügynökség Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Csendes-óceáni Szökőárjelző Központ (PTWC) vasárnap lefújta a Tonga közelében lévő, tenger alatti vulkán kitörése nyomán elrendelt szökőárriadót, Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök azt közölte, hogy bár a kitörés jelentős anyagi károkat okozott az ország északi partvidékén, nem történt személyi sérülés.

– Amint a repülési viszonyok lehetővé teszik, Új-Zéland katonai repülőgépet küld a térségbe

– mondta az új-zélandi kormányfő, hozzátéve, hogy kisebb tengermozgások még várhatók.

A szökőárhoz (cunami) a Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkán kitörése vezetett Tongán. Az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint 1,2 méteres cunamit figyeltek meg Tonga fővárosában, Nuku’alofában. A szigetország királyát, VI. Tupout kimenekítették palotájából, és sok helyi lakos keresett menedéket a magaslatokon a hullámok elől. A tongai média hamuesőről, elárasztott ingatlanokról, áramkimaradásokról és megszakadt telekommunikációs összeköttetésekről számolt be. A cunami hatásait egyebek között Peruban is észlelték, ahol a parti őrség 23 embert mentett ki a part menti vizekből. Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Twitteren jelezte, hogy az Egyesült Államok kész segítséget nyújtani a természeti katasztrófát szenvedett térségnek. Mint írta: Washington „mélyen aggódik Tonga lakóiért”.

Borítókép: A Japán Meteorológiai Ügynökség által közreadott műholdkép egy tenger alatti vulkán kitöréséről a Csendes-óceán déli térségében fekvő Tonga közelében 2022. január 15-én (Fotó: MTI/AP/Japán Meteorológiai Ügynökség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.