Közös lista: Gyurcsányra vár a baloldal

A közös listával kapcsolatban is Gyurcsány Ferenc az úr a baloldalon, aki a lehető legtovább akarja elhúzni annak összeállítását. Ezt Donáth Anna is elismerte minap. A Momentum elnöke szerint amíg a kérdés nincsen lezárva, az ellenzék nem fog tudni teljes erőbedobással kampányolni. – Márki-Zay Péternek nem jó az időhúzás, hiszen neki azt kellene üzennie, hogy rendet tud tartani a saját táborában – mondta a kialakult helyzetről Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője.

Bákonyi Ádám
2022. 01. 15. 7:41
null
20220114 budapest szel kalman ter marky zay peter kampanya lakossagi forum havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába szeretett volna Márki-Zay Péter már tavaly, az előválasztás után megállapodni a baloldal közös listájáról, ebben a kérdésben is Gyurcsány Ferenc akarata érvényesül, aki a lehető legtovább akarja elhúzni annak összeállítását.

Így eddig csupán az MSZP, a Momentum, az LMP és a Párbeszéd tette közzé azon politikusainak a neveit, akiket közös listán juttatnának az Országgyűlésbe, míg a Jobbik és a DK egyelőre hallgat saját névsoráról. 

Ezt bírálta a minap Donáth Anna is, aki a Szabad Európa felvetésére nem cáfolta, hogy az utóbbi két párt hátráltatja a megállapodást, sőt Gyurcsány Ferencék megvárnák február 28-át, a törvényes határidőt a listaállítással.

– Volt ilyen állítása a DK vezetésének, hogy elég megvárni a februárt. Én, amióta november 24-én megválasztottak elnöknek, azt mondom, hogy amíg különböző olyan hatalomtechnikai és pártpolitikai kérdések nyitva vannak, mint a listaállítás, addig az összellenzék nem fog tudni teljes erőbedobással kampányolni, hiszen a figyelem máshova kerül – jelentette ki a Momentum elnöke, aki szerint azóta több másik párt is – azaz az egész baloldal – gyorsítja ezt a folyamatot. Sőt, amikor Donáth arról beszélt, hogy egyes pártok az előválasztás után befejezték a kampányolást, nem utasította vissza a felvetést, hogy ez a DK volt. – Ezt egyrészt mindenkinek a saját lelkiismeretére bízom, másodsorban viszont a közös sikert gátolják azok a pártok, amelyek visszatartják az aktivistáikat – fogalmazott 

a Momentum elnöke, megerősítve, hogy a listaállítást „a lehető leggyorsabban” le kell zárni, mert „amíg nincs megegyezés, nincs teljes értékű kampány”.

Mindeközben a Nézőpont Intézet vezetője is azt emelte ki az Inforádióban, hogy a listaállítás lesz a következő hetek kulcskérdése. Mráz Ágoston Sámuel szerint bár a Fidesznek sincs még, sokkal érdekesebb a baloldali lista ügye, aminek összeállítása akár februárig elhúzódhat. – A lista első néhány helyéről döntöttek, de az igazi izgalmak ezután következnek, mert nagy a jelentősége, hogy ki hányadik helyre kerül föl, illetve milyen belső erőviszonyokat tükröz majd a közös lista összeállítása – fogalmazott Mráz. Hangsúlyozta: 

Márki-Zay Péternek nem jó az időhúzás, hiszen neki azt kellene üzennie, hogy rendet tud tartani a saját táborában, a pártok számára viszont fegyelmező eszköz lehet az időhúzás vele szemben.

A Nézőpont Intézet vezetője szerint ugyanakkor egy fontos kérdés már eldőlt: Márki-Zay Péternek nem lesz saját frakciója. – Nem kell újrarendezni a belső erőviszonyokat, és ez jól leírható úgy is, hogy a hat párt a saját érdekét meg tudta védeni. 

Nagyon izgalmas elemzői szempontból, hogy a következő hetek bejelentései, várható kompromisszumai keretében mennyire lehet azt a feltevést igazolni, hogy itt Gyurcsány Ferenc fújja a passzátszelet, vagy pedig Márki-Zay Péternek még az utolsó pillanatban sikerül valami ellenakciót indítania – mondta Mráz Ágoston Sámuel.

Utóbbi felvetéssel kapcsolatban a Magyar Nemzet baloldal belső ügyeire rálátó forrásai úgy fogalmaztak: egyelőre úgy tűnik, hogy Márki-Zay elengedte a saját, hetedik frakcióra vonatkozó igényét, ettől függetlenül vannak, akik nem vennének mérget arra, hogy a közös miniszterelnök-jelölt „valóban félrerántotta-e a kormányt”. Ezzel arra utaltak, hogy az előválasztás során Márki-Zay azt állította: az utolsó pillanatban félrerántja a kormányt Karácsony Gergely elől, ám fordítva történt, és végül az addig harmadik helyen álló hódmezővásárhelyi polgármester lett a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje.

Borítókép: A baloldal miniszterelnök-jelöltjének nem jó az időhúzás, hiteltelenné válhat tábora előtt (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.