Láng Zsolt: Ekkora bunkóságot még nem mondott Budapest főpolgármestere ’90 óta

Bocsánatkérésre szólította fel Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője Karácsony Gergelyt, miután a főpolgármester egy reggeli rádióinterjúban azt mondta: „A XXI. században egy parkban építkezni olyan, mint belepisilni a szenteltvíztartóba egy templomban, ami talán belefér, csak tönkreteszi azt, amiért ott vagyunk”. A Fővárosi Közgyűlés 2022-es első ülésén a főpolgármester nem kért bocsánatot, sőt úgy fogalmazott: a fakivágások a szentségtörés, és a Városliget százéves platánfái neki több értéket képviselnek, mint bármilyen emberi alkotás.

2022. 01. 26. 13:02
null
20211124 budapest fovarosi kozgyules havran zoltan magyar nmezet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Sajnos ott kell folytatnom, ahol abbahagytuk 2021-ben, de a helyzet sokkal rosszabb lett – szólalt fel napirend előtt Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője a Fővárosi Közgyűlés januári ülésén. Láng emlékeztetett: átláthatóságban, a budapestiek képviseletében és a pártállástól független kompromisszumkeresésben eddig sehol sem tart Karácsony Gergely ahhoz képest, amit 2019-es székfoglaló beszédében elmondott. A frakcióvezető két példát is említett, az egyik a Magyar Zene Háza körüli kialakult konfliktus volt.

 Láng Zsolt szégyennek nevezte, hogy az impozáns és világhírű épület átadóünnepségén sem a főpolgármester, sem egyetlen fővárosi képviselet nem jelent meg. A kormánypárti képviselő felhívta arra a figyelmet, hogy az épület bárhol a világon egyedülálló, és az elmúlt években több nemzetközi építészeti díjjal is jutalmazták.

– Ehhez képest ön nemhogy nem jön el, hanem kifejezetten méltatlan formában bántja az épületet. Tulajdonképpen minden magyar embert, aki ebben az épületben meg fog fordulni: megaláz. Arról nem beszélve, hogy olyan kijelentéseket tesz, amelyek nem állják ki az igazság próbáját, mert olyan épületről beszélünk, amely romos Hungexpo irodaházak helyén épült. Nőtt a zöldfelület, és csak egyetlen platán sérült meg, amikor a tüntetők tüzet raktak, és felgyújtották – hívta fel a figyelmet Láng Zsolt arra, hogy a Magyar Zene Házának építésekor nem vágtak ki platánokat.

Láng Zsolt mindezek után bocsánatkérésre szólította fel a főpolgármestert, mert rádióinterjúban azt mondta: „A XXI. században egy parkban építkezni olyan, mint belepisilni a szenteltvíztartóba egy templomban, ami talán belefér, csak tönkreteszi azt, amiért ott vagyunk”.

Ez a mondat minimum egy bocsánatkérést megérdemel, mert ekkora bunkóságot mondani Budapest főpolgármestereként, ilyenre még nem volt példa ’90 óta

 – jelentette ki a kormánypártok frakcióvezetője. Karácsony Gergely főpolgármester nemhogy nem kért bocsánatot, kitartott szavai mellett. Mi több: tovább kongatta a vészharangokat. Karácsony szerint az épület körüli platánfák ki fognak pusztulni, mert a gyökereik mocsaras talajon alakultak ki, ezért nagyon drasztikusan érinti őket egy ilyen beruházás.

– Számomra ez a szentségtörés. A Városliget százéves platánfái több értéket képviselnek, mint bármilyen emberi alkotás. Nem kívánok belemenni teológiai vitákba, amit az ember egy reggeli rádióinterjúban röviden foglal össze, de én ezt szentségtörésnek gondolom – reagált Láng Zsolt szavaira a főpolgármester. 

Ami az ominózus bizottsági ülést illeti, az ott elhangzott trágárságárt elnézést kért, de szerinte főpolgármesterként csak ennyi volt a bűne a Városháza eladásáról szóló ügyben. 

Emlékezetes: amikor Karácsony Gergelyt az Anonymous által nyilvánosságra hozott hangfelvételekről kérdezték a vizsgáló bizottság előtt, érdemi válasz helyett annyit mondott: „Sz…rok rá, hogy mi van a hangfelvételeken”.

A napirend előtti felszólalásban Láng Zsolt kitért a fonódó villamos ügyére is, szerinte Karácsony Gergely újfent évekre akadályozni kívánt egy korábban már leegyeztetett projektet.

– A fonódó villamos kérdése pontosan megmutatja azt, hogy hol tart Ön a budapestiekkel való mindennapi foglalkozásban. A projekt második üteméről beszélünk, a kormány pénzéből, amit évek óta terveznek, mindvégig benne van a főváros összes cége. Ehhez képest Ön váratlanul megjelenik a Facebookon, azaz nem váratlanul, Ön csak ott van – szúrt oda a főpolgármesternek Láng, aki visszaidézte az elmúlt hét történéseit az ügyben. Mint ismert: Karácsony Gergely és az újbudai momentumos alpolgármester, Orosz Anna a Facebookon közölték, hogy a teljes projektet újra kell tervezni, mert nem terveztek bele elég fát, ami a projekt többéves csúszását is okozhatta volna.

– Ehhez képest a Budapest Fejlesztési Központ összehív egy értekezletet másnapra, ahol megjelennek a fővárosi cégek és a XI. kerület képviselői. Megvitatják a hibákat, és egy nap alatt megállapodnak abban, hogy a XI. kerület elenged néhány parkolót, amihez korábban ragaszkodott, a Főkert elenged egy olyan szabványt, amit ma már meghaladott, minden közműcég hozzájárul ahhoz, hogy előremenjen a projekt. Ez a különbség, főpolgármester úr, hogy valaki szeretne valamit megvalósítani, jelen esetben a Budapest Fejlesztési Központ a kormány pénzéből, Ön pedig mást sem csinál, mint hadszíntérré változtatja Budapestet, és napi aktuálpolitikai gondolatai mentén próbál meg fennmaradni – mutatott rá a különbségekre Láng Zsolt a főpolgármesternek.

Borítókép: Fővárosi Közgyűlés (Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.