Márki-Zay kijelentéseivel a saját szavazói sem értenek egyet

Tízből hat baloldali választó nem ért egyet a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjével.

2022. 01. 29. 6:45
20220114 Budapest Márki-Zay Péter miniszterelnöki kampánya. Lakossági fórum. fotó: Mirkó István (MO) Magyar Nemzet képen: Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a baloldali választók abszolút többsége sem ért egyet Márki-Zay Péter rezsicsökkentést kritizáló mondataival vagy az egészségügyi reformelképzelésével – derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből, amelyben azt vizsgálták, hogy 65 nappal az országgyűlési választás előtt hogyan vélekedik a közvélemény a baloldal jelöltjének legismertebb kampánymondatairól. A kutatás során négy, Márki-Zay által megfogalmazott gondolat tartalmáról kérdezték a válaszadókat. A kérdésben nem említették Márki-Zay nevét, az eredeti mondatokat pedig lerövidítették, de azok lényeges tartalmi elemein nem változtattak.

Fotó: Nézőpont

Arra, hogy „a jelenlegi rezsicsökkentést nem kellene fenntartani”, a választók háromnegyede, azaz 75 százalék válaszolt úgy, hogy inkább nem ért egyet, és mindössze minden ötödik válaszadó, 19 százalék vélekedett Márki-Zay Péterhez hasonlóan. 

Sokatmondó, hogy tízből hat baloldali választó nem ért egyet a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjével a kérdésben (33 százalék ért egyet vele). A Fidesz-szavazók között 91 százalékos elutasításra talált a kijelentés.

Azzal a kijelentéssel, hogy a „mostani rezsicsökkentés helyett, ha magas a rezsi, kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni”, az aktív szavazók négyötöde, pontosan 79 százalék nem ért egyet, mindössze a választók 17 százaléka vélekedik hasonlóan. A baloldali szavazók 64 százaléka sem osztja a hódmezővásárhelyi polgármester véleményét (28 százalék egyetért). A kormánypártok szavazói körében tízből kilencen (91 százalék) nem értenek egyet.

Tízből kilenc választó nem ért egyet azzal sem, hogy „statisztikát kellene vezetni arról, hogy ki a cigány és ki a nem cigány Magyarországon”. 

A kijelentés kapcsán nagy egység mutatkozik a kormánybarát és a kormánykritikus szavazók között: a bal- és jobboldali szavazók egyaránt 87-87 százaléka utasítja el a kijelentést (nyolc, illetve kilenc százalék egyetért). Az aktív szavazók négyötöde, azaz 81 százalék azzal sem ért egyet, hogy „jobb, ha az egészségügy üzlet, mint hogyha nem üzlet” (11 százalék egyetért). Tízből hét baloldali választó is elutasító Márki-Zay kijelentésével kapcsolatban, és mindössze a válaszadók 17 százaléka jelezte, hogy egyetért a kijelentéssel. A kormánypártok szavazóinak kilencven százaléka is elutasítja, hogy az egészségügy üzlet.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.