Nagyüzemben ítélik el az embercsempészeket Vasban

Gyorsított eljárásban ítéltek végrehajtandó szabadságvesztésre jogerősen egy-egy magyar, illetve ukrán embercsempészt a Szombathelyi Törvényszéken, egy moldávot pedig letartóztatott a nyomozási bíró. Mindez két nap termése Vasban. Január elején egy nap alatt született ítélet.

2022. 01. 23. 6:50
Forrás: Cseh Gábor Vas Népe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szentpéterfán kaptak el a rendőrök még vasárnap egy moldáv embercsempészt. A Terrorelhárítási Központ felszámoló egységére és az osztrák katonákra osztrák területen rálövő, majd Magyarországra visszaszaladó moldáv embercsempészt keresve lezárták a települést. A lövöldözőt akkor nem találták – Körmenden kapták el 18-án –, ám elfogták a másik embercsempészt az illegális migránsaival. A moldávot a nyomozási bíró le is tartóztatta az alábbiak szerint.

A Szombathelyi Járásbíróság nyomozási bírója több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban egy hónapra elrendelte a moldáv férfi letartóztatását. 

A gyanúsított 2022 januárjában Bécsben egy ismeretlen személlyel megállapodott abban, hogy Magyarország területére meg nem engedett módon, a határzár tiltott átlépésével belépett személyeknek segít az osztrák–magyar határ átlépéshez oly módon, hogy őket gépkocsijával a határ közelébe szállítja. A gyanúsított részére a megbízó a bűncselekmény elkövetéséhez rendelkezésére bocsátott egy személygépkocsit, továbbá – a kapcsolattartáshoz – egy mobiltelefont, két SIM-kártyát, valamint – a költségei fedezésére – 600 eurót. 

A gyanúsított ezt követően Magyarországra utazott a gépkocsival, és a megbízójától kapott GPS-koordinátákat követve a déli határ közelében összesen 21 szír állampolgárt vett fel, akik a szerb–magyar határon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével léptek be Magyarország területére. 

Ezt követően a gyanúsított – a koordinátákat követve – az osztrák–magyar határ irányába indult, azonban néhány kilométer megtételét követően hét migránst a kocsiból kiszállított, majd továbbment Ausztria irányába. A terheltet – és az általa szállított 14 migránst – Szentpéterfán rendőri ellenőrzés alá vonták, majd előállították.

Három nap alatt elítélték

Január 17-én vette fel autójába az illegális migránsokat, 18-án le is bukott, majd 20-án már jogerősen elítéltek egy magyar embercsempészt Vas megyében. A Szombathelyi Járásbíróság bíróság elé állítás keretében, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt négy év fegyházra, négy év közügyektől eltiltásra ítélte a többszörös visszaeső magyar férfit azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.

A három pakisztáni és egy indiai állampolgárnak – akik január 16-án a román–magyar határon szöktek  át Magyarországra – segítséget nyújtott a magyar–osztrák határ ugyancsak meg nem engedett módon történő átlépéséhez. 

A terhelt január 17-én este vette fel a használatában lévő személygépkocsiba a külföldieket a román-magyar határ magyarországi oldalán, majd a Kecskemét–Biatorbágy–Bábolna–Ölbő útvonalon elindultak az osztrák–magyar határ felé. A vádlott által vezetett gépkocsit azonban január 18-án éjszaka a 87. számú főúton ellenőrzés alá vonták, és őt – a négy külföldivel együtt – előállították.

Újabb ítélet gyorsított eljárásban

Ugyancsak január 20-án, gyorsított eljárásban hoztak egy második jogerős ítéletet is embercsempésszel szemben. A Szombathelyi Járásbíróság bíróság elé állítás keretében, vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt három év börtönre és hat év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélt egy ukrán férfit.

A tényállás szerint a terhelt megállapodott egy ismeretlen személlyel, hogy a szerb határtól az osztrák határig személygépkocsival szállít olyan személyeket, akik a magyar államhatáron illegálisan lépnek be és ki. 

Az ismeretlen személy anyagi ellenszolgáltatást ígért a terheltnek, amelyet a sikeres szállítást követően kapott volna meg. A vádlott megkapta azokat a GPS-koordinátákat, ahol fel kell vennie a csempészett személyeket, valamint azokat a GPS-koordinátákat is, ahová szállítania kell őket. Hét szír állampolgár – akik közül három személy 18 év alatti – 2022. január 16-án a szerb–magyar határon meg nem engedett módon Magyarország területére léptek. A vádlott személygépkocsijába, a szerb határ közelében, egy erdő szélén felvette a szíreket, akik Ausztriába szerettek volna eljutni. A jármű január 17-én meghibásodott, így a terhelt nem tudta tovább szállítani a csempészett személyeket. A vádlott ezt jelezte a megbízójának, aki egy ismeretlen személlyel 14 óra körül egy másik személygépkocsit adott át a csempésznek, aki ezzel szállította volna tovább a migránsokat, de nem sokkal később egy közúti ellenőrzésen elfogták őket.

Jogerős ítélet egy nap alatt

A Szombathelyi Járásbíróság társtettesként, vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt az osztrák állampolgár I. rendű vádlottat és a török állampolgár II. rendű vádlottat 2 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre, valamint 5 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte. Az elkövetők január 6-án buktak le, másnap már jogerősen el is ítélték őket.

A tényállás szerint az I. rendű vádlott megállapodott egy ismeretlen személlyel abban, hogy Magyarországon a szerb határtól az osztrák határig személygépkocsival szállít olyan személyeket, akik a magyar államhatáron illegálisan lépnek be és ki. 

Az ismeretlen személy ezért háromezer eurót ígért neki. Az I. rendű vádlott a csempészett személyek szállításába beszervezte a II. rendű vádlottat, akinek a szállításért 1500 eurót ígért. A vádlottak járműveikkel egy ismeretlen személytől kapott koordináták alapján Ásotthalom térségébe mentek, ahol egy erdő szélén vettek fel nyolc afgánt és egy törököt autóikba. A kilenc külföldi január 4-én illegálisan lépte át a szerb–magyar határt. A csempészett személyek Ausztriába és Németországba akartak eljutni, ezért a vádlottak a magyar–osztrák határ felé indultak velük. A rendőr járőrök január 6-án reggel Vát közelében ellenőrizték a vádlottak által vezetett autókat, majd az embercsempészeket a migránsokkal együtt előállították.

Borítókép: Miközben Szentpéterfán a lövöldöző moldáv embercsempészt keresték, belefutott a TEK-esekbe a másik moldáv embercsempész, akit időközben letartóztattak (Fotó: Cseh Gábor/Vas Népe)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.