Bűnszervezetben dolgozott a lövöldöző embercsempész

Bűnszervezet tagjaként csempészte az illegális migránsokat a déli országhatárunktól Ausztriáig az a 25 éves moldáv embercsempész, aki vasárnap áttört autójával Ausztriába, majd menekülés közben kétszer is rálőtt az osztrák katonákra. Körmenden fogták el, majd letartóztatták.

2022. 01. 22. 7:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Letartóztatta a nyomozási bíró azt a 25 éves moldáv bűnözőt, akit megalapozottan gyanúsítanak vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével. Az általa elkövetett, külföldi hatósági személy elleni erőszak ügyében az osztrák hatóságok vizsgálódnak. Várható, hogy a jogegységi egyezmény értelmében az osztrákok fel fogják ajánlani a büntetőeljárás lefolytatását a magyar igazságügyi hatóságoknak.

A 25 éves moldávot két honfitársával – egy 22 és 26 éves férfival – együtt január 19-én fogták el Körmenden egy magyar rendszámú Audiban. Társait szintén letartóztatták az embercsempészetben való bűnpártolás miatt. A 25 éves férfi január 16-án Szentpéterfa/Monyorókerék (Eberau) határátkelőn áttört furgonjával, benne 12 illegális migránssal és az ugyancsak moldáv segítőjével Ausztriába. Közben áthajtott egy osztrák katona lábán. A határ túloldalán megrekedt a járművével, ezért kiugrott és visszaszaladt Magyarországra, közben kétszer is rálőtt az osztrák katonákra. Bűntársát és a migránsokat elfogták az osztrákok.

A lövöldöző ellen hivatalos személy elleni erőszak miatt indult Ausztriában büntetőeljárás, amit várhatóan átadnak majd a magyar hatóságoknak, és itt egyesíthetik az embercsempészet miatti eljárással. Ez utóbbiért alapesetben egy–öt év szabadságvesztés jár, ám ha megáll a bűnszervezetben való elkövetés, és a hivatalos személy elleni erőszak, halmazati büntetésként 15 év is lehet belőle.

Az eddigi ismereteink szerint a bűnszervezettel való gyanúsítást már az is megalapozza, hogy két bűnpártolással gyanúsított társa segítette az embercsempészetben, ám ettől jóval nyomósabb érvek szólnak a súlyosbító körülmény mellett. Információink szerint az osztrák-magyar határ térségében csempésző moldávok egy-egy Bécsben működő – jellemzően szírek, afgánok, irakiak, pakisztániak, törökök vagy bangladesiek szervezte – embercsempész bandáknak dolgoznak. Az eligazításra általában az osztrák fővárosban kerül sor, ahol két-három eldobható mobiltelefont és jellemzően román, német, osztrák, lengyel rendszámú bérautókat kapnak. Mobilon érkezik számukra a magyarországi GPS-koordináta a szerb határ térségéből, ahol fel kell venniük a kerítésen átszökött migránsokat, majd le kell őket szállítani az osztrák határra. Itt általában még magyar területen kirakják a migránsokat azzal, hogy gyalogoljanak át a zöldhatáron, ám előfordul, hogy az előfutó autóval dolgozó csempészek szabad utat találnak, olyat ahol valamiért nincs ellenőrzés. Eberaunál is ez történhetett. Az előfutó autó simán átjutott, ám a migránsokat szállító már osztrák katonákba ütközött. Ez váltotta ki az áttörést, majd a lövéseket.

Az éppen nem dolgozó embercsempészek jellemzően magyar rendszámú autókkal furikáznak Magyarországon, kerülve, hogy feltűnjenek a mélységi felderítő nyomozóknak. A lövöldöző azonosítása viszonylag egyszerű volt, az elfogott bűntársa elmondta, hogy kiről van szó, és mivel az osztrák nyilvántartásokban szerepel, lévén volt bűnügyi előélete, fotót is találtak róla. A Nickeldorfban működő osztrák-magyar nyomozócsoport egyébként is folyamatosan cseréli az embercsempészekre vonatkozó információkat.

A rendőrség felderítése, értékelése és elemzése szerint Szerbia területén szinte teljesen átvették az irányítást a szír, afgán és török embercsempészek, akik kizárólag az interneten kommunikálnak, a migránsok felvételi helyét GPS-koordinátákkal jelzik. Ezek a bandák szó szerint véres harcot folytattak a területfelosztás során, a migránsokat a műszaki határzárhoz szállító bűnözők rendszeresen szúró-vágó fegyvereket hordanak.

A szervezők TikTokon, Instagrammon toborozzák a szállító embercsempészeket, mint amilyen a lövöldöző moldáv is volt.

Maga az embercsempészet – euróban – milliárdos hasznot hajt a bűnszervezeteknek. A Nyugat-Európába tartó menekülteket körülbelül hét nagy embercsempész banda szállítja. Míg régebben, a pandémia előtt egy Szerbiából Bécsig tartó útért elkértek háromszáz eurót/fő, mostanra ez három-öt ezer euróra nőtt. Afganisztánból Németországig pedig akár húszezer euróba is kerülhet az út.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.