Öt kérdés és öt válasz az omikronról

Merkely Béla egy rövid videóban összegezte a dél-afrikai mutánssal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Forrás: Facebook2022. 01. 18. 17:16
MERKELY Béla
Budapest, 2020. december 26. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora egy Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyag fiolájával a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán 2020. december 26-án. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton

Merkely Béla egy rövid videóban összegezte a dél-afrikai mutánssal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Az omikron variáns jelenleg a megbetegedések húsz-harminc százalékáért felelős Magyarországon, tehát az az emelkedés, amelyet újév óta látunk, és amely már a koronavírus-járvány ötödik hullámát is elindította, egyértelműen a dél-afrikai vírusvariánsnak köszönhető – hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem rektora a kormány Facebook-oldalán közzétett videójában. Merkely Béla kiemelte: 

szinte biztos, hogy az omikron rendkívül gyors terjedése miatt – amit az is bizonyít, hogy az elmúlt napokban Franciaországban naponta háromszázezer omikronfertőzöttet regisztráltak, világszinten pedig ötmillióra tehető a napi esetek száma – valamennyi oltatlan meg fog fertőződni.

Azok esetében viszont, akik mindhárom védőoltást igényelték, az új mutáns által okozott fertőzés egy enyhe felső légúti megbetegedés képében jelentkezik rögzítette a  professzor. A Magyarországon használatos vakcinák tehát a súlyos lefolyású megbetegedéstől, a kórházba kerüléstől és az elhalálozástól is megvédenek húzta alá. 

Arra a kérdésre, hogy honnan tudható, hogy a delta vagy az omikron mutáció áll a fertőzés hátterében, Merkely Béla közölte: 

– Ha valaki súlyosabb tüneteket észlel magán, akkor a delta variáns a valószínűbb, de nem szabad elfelejteni, hogy az oltatlanok esetében az omikron is súlyos lefolyású, akár intenzív osztályos kezelést igénylő megbetegedést is okozhat.

Borítókép: A Semmelweis Egyetem rektora egy Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyag fiolájával a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.