Bécs az EU-ban is el tudná képzelni London Ruanda-modelljét

Az Egyesült Királyság az afrikai országba szállítja az illegális bevándorlókat.

Forrás: MTI2024. 04. 26. 21:51
Illusztráció: Illegális bevándorlók várakoznak kordonok között az ausztriai Spielfeld és a szlovén Sentilj közötti határátkelőhely osztrák oldalán 2015. november 4-én. Fotó: Varga György Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter példaértékűnek nevezte a brit Ruanda-modellt, amelynek keretében London az Egyesült Királyság területére illegálisan belépő menedékkérőket áttelepítené az afrikai országba. Dánia és Ausztria május 6-án Koppenhágában migrációs konferenciát rendez az unión kívüli országokkal való együttműködésről – jelentette be pénteken az osztrák néppárti politikus, hozzátéve, hogy a két ország vezető szerepet vállal ennek a kérdésnek az előbbre vitelében.

Karner dán hivatali partnerével, Kaare Dybvad Bekkel közös bécsi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva kijelentette, hogy „el tudna képzelni” az EU-ban a Ruanda-modellhez hasonlót.

De felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi uniós szabályozás szerint a brit modellt nem lehet megvalósítani. Mint mondta, dán hivatali partnerével észszerűnek tartanák az ide vonatkozó szabályok megváltoztatását, hogy az ilyen projektek a jövőben uniós tagállamok számára is lehetségessé váljanak. Mindenesetre a cél „világosabb, szigorúbb és következetesebb szabályok bevezetése” annak érdekében, hogy tehermentesíteni lehessen Európát, és kevesebb ember haljon meg a Földközi-tengeren – mondta Karner. A koppenhágai konferenciára uniós tagországok mellett olyan országok is meghívást kapnak, mint Albánia és Tunézia, valamint nemzetközi szervezetek és ismert szakértők.

A két tárcavezető hangsúlyozta: a résztvevők közösen szeretnék felgyorsítani az együttműködés kiszélesítését unión kívüli országokkal.

Dybvad Bek kiemelte, hogy a néhány hete elfogadott új európai migrációs és menekültügyi paktum nem nyújt megoldást a bevándorlás jelenlegi „nagy problémáira”. Rávilágított arra, hogy azok az emberek, akik a leggyorsabban érkeznek, hamarabb nyújthatnak be menedékkérelmet azoknál, akik inkább rá vannak szorulva a védelemre. Szerinte az unión kívüli államokkal való együttműködés szorgalmazásával a konferencián részt vevő országok „intenzíven hozzájárulnak egy működőképes uniós paktumhoz”.

 

Így rendezné a migrációs helyzetet London

Boris Johnson volt miniszterelnök kormánya 2022 áprilisában kötött megállapodást Ruandával arról, hogy az európai kontinensről embercsempészek szervezésében csónakokkal érkező menedékkérőket a brit hatóságok áttelepíthetik a közép-afrikai országba.

A brit legfelsőbb bíróság azonban tavaly novemberben jogellenesnek minősítette a tervet. A legmagasabb brit jogi fórum határozata szerint ugyanis a megállapodás nem küszöbölte ki annak a kockázatát, hogy a Nagy-Britanniából áttelepített menedékkérőket a ruandai kormány visszatoloncolja azokba az országokba, ahonnan elmenekültek, vagy más olyan országokba, ahol jogsérelem vagy üldöztetés érheti őket.

A jelenlegi brit miniszterelnök, Rishi Sunak kormánya e végzés megkerülése végett olyan tervezetet dolgozott ki, amely jogszabályban rögzíti, hogy Ruanda biztonságos áttelepítési célország.

A most elfogadott törvény így gyakorlatilag kiveszi a bíróságok hatásköréből annak meghatározását, hogy az afrikai ország biztonságosnak tekinthető-e az áttelepítettek számára. A tervezetet hosszas vita után a héten fogadta el a brit parlament.

A kormányfő szerint az első járatok 10-12 hét múlva szállhatnak fel, és a repülőgépek havonta többször indulnak majd útnak Ruanda felé, „folyamatosan egészen addig, amíg a csónakokat nem sikerül megállítani”. Sunak kijelentette: a brit kormány kegyetlen, globális kiterjedésű embercsempész bandákkal áll harcban, és ezeket a szervezeteket egyáltalán nem érdekli, hogy emberéleteket kockáztatnak, amikor útnak indítják a tengeri utazásra alkalmatlan csónakokat Nagy-Britannia felé.

Borítókép (illusztráció): Illegális bevándorlók várakoznak kordonok között az ausztriai Spielfeld és a szlovén Sentilj közötti határátkelőhely osztrák oldalán 2015. november 4-én (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.